Aktivnosti na području Carinarnice Varaždin i Vukovar

Na području Carinarnica Varaždin i Vukovar, carinski su službenici otkrili nekoliko carinskih prekršaja, slijedom čega su pokrenuti prekršajni postupci kao i naplaćene mandatne kazne.

Dana 8. listopada 2009. godine, carinski su službenici Carinarnice Varaždin Carinske ispostave Goričan pokrenuli prekršajni postupak protiv hrvatskog državljanina, koji je upravljao teretnim motornim vozilom u kojem se nalazila pošiljka mandarina, budući su na spomenutom vozilu bila oštećena carinska obilježja.

Na istoj je carinskoj ispostavi poljski državljanin, koji je upravljao teretnim vozilom poljskih registarskih oznaka kažnjen novčanom kaznom od 5.000,00 kn sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, budući da je obavljao međunarodni prijevoz bez dozvole za međunarodni prijevoz.

Istog su dana carinski službenici Carinarnice Varaždin Carinske ispostave Mursko Središće otkrili dva carinska prekršaja iz članka 242. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona te su naplatili dvije mandatne kazne hrvatskim državljanima. U prvom slučaju, vozač osobnog motornog vozila nije prijavio ručne satove marke SWATCH, dok u drugom slučaju, stranka nije prijavila konzolu PLAYSTATION III 120 GB i 9 komada igara PLAYSTATION.

Kontrolom što su je provodili carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage Odjela za nadzor Carinarnice Varaždin na Carinskoj ispostavi Dubrava Križovljanska, pronađeno je 10 kožnatih predmeta, ženskih kožnih hlača i jakni te ogrtača, sakrivenih u osobnom vozilu marke AUDI A6 3.0 TDI kojim je upravljao hrvatski državljanin. Sakrivena roba privremeno je oduzeta dok je protiv vozača pokrenut prekršajni postupak zbog carinskog prekršaja iz članka 240. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona.

Na području Carinarnice Vukovar u okviru kontrole nenamjenskog korištenja ulja za loženje i eurodizel – dizelskog goriva obojenog plavom bojom, na Carinskoj ispostavi Gunja otkriveno je nekoliko nepravilnosti, odnosno nekoliko slučajeva nenamjenskog korištenja ulja za loženje kao pogonskog goriva u osobnim motornim vozilima kao i nenamjenskog korištenja eurodizel – dizelskog goriva obojenog plavom bojom kao pogonskog goriva u teretnim motornim vozilima, slijedom čega su pokrenuti prekršajni postupci temeljem Zakona o posebnom porezu na naftne derivate.

Istovremeno, carinski su službenici Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Bajakovo i Carinskoj ispostavi Županja – Most zbog neprijavljivanja duhanskih proizvoda, cigareta raznih vrsta (LM, KING, VICTORY, VICEROY, CAMEL, MARLBORO), čime su bili počinjeni prekršaji u smislu članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona, naplatili mandatne kazne bugarskim, turskim, slovenskim i hrvatskim državljanima dok je roba ustupljena u korist Republike Hrvatske.

 



Pisane vijesti