Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske u razdoblju od dana 16. do 17. veljače 2010. godine

Tijekom proteklih dana, na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su pokušaj krijumčarenja droge te nekoliko carinskih prekršaja, slijedom čega su pokrenuti prekršajni postupci i naplaćene mandatne kazne.

Dana 16. veljače 2010. godine, carinski službenici Carinarnice Koprivnica, otkrili su tri pokušaja neistinitog navođenja podrijetla robe. Naknadne provjerom dokumentacije utvrđeno je da je pravna osoba u tri slučaja prilikom carinjenja osobnih motornih vozila marke VOLKSWAGEN GOLF, VOLKSWAGEN GOLF CARAVAN i AUDI navela neistinite podatke. Vrijednost osobnih motornih vozila ukupno je 69.817,00 kuna. Protiv pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj podnesene su prekršajne prijave.

Istoga dana, carinski službenici na CO Bregana Naselje Carinarnice Zagreb, prilikom ulaza u Republiku Hrvatsku, u osobnom motornom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije, pronašli su 188 komada razne odjeće koju stranka nije prijavila. Vrijednost pronađene robe je 4.910,00 kuna. Protiv počinitelja pokrenut je carinski prekršaj, obzirom da je na gore navedeni način došlo do povrede Carinskog zakona. Istovremeno carinski službenici na CI Vinjani Donji Carinarnice Split, otkrili su pokušaj neprijavljivanja auto dijelova u vrijednosti 3.193,00 kuna. Počinitelju je naplaćena mandatna kazna.

Dana 17. veljače 2010. godine u 1:30 sati, carinski službenici na CI Macelj Carinarnice Krapina, otkrili su pri redovitoj kontroli pokušaj krijumčarenja 67 komada ukorijenjenih stabljika marihuane u autobusu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka. Na upit carinskog službenika svim putnicima autobusa i vozačima imaju li što za prijaviti, vozač i svi putnici odgovorili su niječno, nakon čega se pristupilo pregledu vozila, kao i prtljazi putnika koji su se nalazili u autobusu. Pregledom osobne prtljage državljanke Bosne i Hercegovine u putnoj torbi ispod odjeće u dvije crne PVC vreće nalazile su se stabljike marihuane, pribor za navodnjavanje, termometar i dvije električne utičnice sa digitalnim podešavanjem. Poradi postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo "Zlouporaba opojnih droga" iz članka 173. Kaznenog zakona, daljnji pregled obavljen je u suradnji s djelatnicima granične policije te je ista zajedno sa pronađenom drogom predana na daljnju kriminalističku obradu.

Pisane vijesti