Aktivnosti na carinskom području republike hrvatske u periodu od 26. do 28. lipnja 2010. godine

Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Dana 27. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Metković službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor, prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom više osobnih motornih vozila, otkrili su pokušaj neprijavljivanja 30,00 kilograma svježeg mesa nepoznatog podrijetla i 45 litara vina u rinfuzi. Neprijavljivanjem spomenute robe, stranke su počinile carinski prekršaj, te su protiv njih pokrenuti prekršajni postupci, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna. Sporna roba je oduzeta.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, tijekom svojih aktivnosti otkrili su pokušaj neprijavljivanja 6.200 komada raznih vrsta cigareta, u vrijednosti 3.100,00 kuna, koje hrvatski državljanin nije prijavio prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Sporne cigarete su oduzete, a za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Na području mjesne nadležnosti carinarnica Dubrovnik, Karlovac i Varaždin, carinski službenici, pregledom dokumenata u teretnom prometu otkrili su nepravilnosti te o svemu obavijestili inspektore Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji su protiv sedmorice stranih državljana podnijeli prijave jer su upravljali teretnim vozilima bez odgovarajućih dozvole za cestovni prijevoz. Tom prilikom prekršiteljima su naplatili novčane kazne u ukupnom iznosu od 32.400,00 kuna.

Dana 28. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, tijekom svojih aktivnosti otkrili su pokušaj neprijavljivanja 137 komada tableta “LORAZEPAM“, 60 komada tableta “DIAZEPAM“, 46 komada tableta “TRANKIMAZIN“, koje se nalaze na popisu opojnih droga i psihotropnih tvari. Sporne tablete su pronađene prilikom detaljnog pregleda osobnog motornog vozila marke “OPEL“, španjolskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Kraljevine Španjolske. Obzirom da stranka ne posjeduje nikakvu medicinsku dokumentaciju za pronađene tablete, isti je predan policijskim službenicima na daljnju kriminalističku obradu. Također, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, Carinskoj ispostavi Karasovići carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, otkrili su pokušaj krijumčarenja 2.600 komada raznih vrsta cigareta. Sporne cigarete su pronađene prilikom pregleda teretnog motornog vozila švicarskih registracijskih oznaka. Za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, tijekom svojih aktivnosti otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa stranih sredstava plaćanja preko državne granice. Prilikom kontrole putnika i prtljage, u autobusu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka otkriveno je 11.000,00 EUR-a, u vlasništvu državljanina Bosne i Hercegovine. Isti novčana sredstva nije prijavio carinskim službenicima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Predmetna gotovina privremeno je oduzeta te je pokrenut Optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. Zakona o deviznom poslovanju.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na CI Bajakovo službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom teretnog motornog vozila srpskih registracijskih oznaka, otkrili su pokušaj neprijavljivanja 60 komada sunčanih naočala i 54 komada okvira za dioptrijske naočale. Vrijednost pronađenih naočala je 11.400,00 kuna. Zbog povrede Carinskog zakona prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna, a sporna roba je oduzeta. Također, na području mjesne nadležnosti iste carinarnice carinski su službenici na CI Ilok, prilikom pregleda teretnog motornog vozila srpskih registracijskih oznaka u prostoru za palete pronašli skriveno 8 komada kožnih jakni, 98 komada hlača i 75 komada majica. Sporna roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske, a prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 3.200,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na CI Bregana carinski službenici prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila rumunjskih registracijskih oznaka, otkrili su pokušaj krijumčarenja odjevnih predmeta i obuće. Vrijednost pronađene robe je 43.575,00 kuna. Zbog povrede Carinskog zakona protiv stranke pokrenut je prekršajni postupak. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.


Pisane vijesti