Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske dana 28. lipnja 2010. godine

Tijekom jučerašnjeg dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče carinski službenici Carinske ispostave Klek, detaljnim pregledom autobusa u vlasništvu hrvatskog prijevoznika pronašli su plastičnu vrećicu s ukupno 63 komada prstaca, zaštićene vrste koja se nalazi na prilogu 2 Pravilnika o prekograničnom prometu zaštićenim vrstama. Prstaci su hrvatskom državljaninu oduzeti i protiv istog je pokrenut prekršajni postupak kojim je za fizičku osobu predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, carinski službenici Carinske ispostave Bajakovo pokrenuli su prekršajni postupak protiv državljanina Republike Makedonije kojem je prilikom pregleda robe u teretnom vozilo pronađeno 159 kartona s ukupno 477 pari obuće u vrijednosti od 6.519,50 € koju nije prijavio prilikom deklariranja robe. Spomenuta količina robe je oduzeta u korist Republike Hrvatske, a počinitelj prekršaja kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 kuna. Također, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage iste carinarnice u dva su navrata kod državljanina srpske nacionalnosti u kabinama teretnih vozila ispod madraca ležaja pronašli neprijavljene cigarete u iznosu od 3.800 komada, odnosno 6.800 komada raznih marki. U odvojenim slučajevima pokrenuti su prekršajni postupci koji su rezultirali novčanom kaznama od 3.000,00 kn, odnosno 4.000,00 kn, a cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske.

Na istom graničnom prijelazu prilikom kontrole teretnog vozila registracijskih oznaka Republike Bosne i Hercegovine carinski su službenici utvrdili da isto posjeduje krivotvorenu CEMT dozvolu. Nadležni inspektor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izrekao je novčanu kaznu u iznosu od 10.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage proveli su nadzor nad poslovanjem benzinske postaje sukladno odredbama Zakona o trošarinama i Pravilnika o trošarinama. Nadzorom je utvrđeno da pravna osoba stavlja u promet plinsko ulje obojeno crvenom bojom zajedno s ostalom vrstom energenata čime je postupila suprotno odredbama članka 75. stavak 1. Zakona o trošarinama.  Također, nadzorom je utvrđeno da ista vodi nepotpune evidencije o kupcima plinskog ulja za grijanje kao i da postoji samo jedna elektronička blagajna preko koje se evidentira promet za sva pogonska goriva i ostalu trgovačku robu koja se prodaje na benzinskoj postaji. Time je pravna osoba učinila radnju s obilježjem prekršaja kažnjivog člankom 80. stavak 1. točka 49. i 50. Zakona o trošarinama, a za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu te novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.
 

Pisane vijesti