Aktivnosti na carinskom području republike hrvatske u periodu od 22. do 23. lipnja 2010. godine

Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Dana 22. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, carinski službenici Carinske ispostave Karasovići, tijekom svojih aktivnosti otkrili su pokušaj krijumčarenja dva preparata zaštićenih vrsta ptica jastreb lat. “accipiter gentilis“ i noćne čaplje lat. “nycticorax nycticorax“. Obje vrste su strogo zaštićene prema Zakonu o zaštiti prirode, odnosno Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim. Preparati ptica su pronađeni u osobnom motornom vozilu njemačkih registracijskih oznaka. Prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 5.200,00 kuna, a preparati su oduzeti od strane inspektora Uprave za inspekcijske poslove zaštite prirode.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila hrvatskih registracijskih oznaka pronašli su 18 kilograma sredstva za  zaštitu bilja marke “INSEGAR 25 WG“, ukupne vrijednosti 15.600,00 kuna. Sporna sredstva privremeno su oduzeta, a prekršitelj je predan policijskim djelatnicima na daljnje postupanje.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, carinski službenici pregledom kombi vozila talijanskih registracijskih oznaka pronašli su kuglične ležajeve, mjerač vibracija i dijelove ventilacijskog sistema koje stranka nije prijavila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Vrijednost pronađene robe je ukupno 72.309,00 kuna. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna. Također, na području iste carinarnice, carinski službenici na Carinskoj ispostavi Žitnjak pokrenuli su prekršajni postupak protiv državljanina Republike Mađarske, jer je prilikom detaljnog pregleda robe ustanovljeno da ne odgovara deklariranom stanju. Pronađen je višak robe od deklarirane u vrijednosti od 3.678,00 EUR-a. Za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Dana 23. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila hrvatskih registracijskih oznaka pronašli su 65 komada majica marke “LACOSTE“, 20 komada majica marke “ADIDAS“, 5 komada majica marke “PUMA“ i 3 komada trenirki marke “NIKE“. Ukupna vrijednost pronađene robe je 2.550,00 kuna. Za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na Carinskoj ispostavi Rupa, carinski službenici su nakon zaprimanja deklaracije, pronašli višak robe i to neprijavljeni kran za kamion. Vrijednost neprijavljene robe je 7.700,00 EUR-a. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.



Pisane vijesti