Aktivnosti na carinskom području republike hrvatske u periodu od 05. do 10. lipnja 2010. godine

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/nhpo0n_6931.jpg
  • Slika
Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Dana 05. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage pokrenuli su prekršajni postupak protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi s područja Republike Hrvatske, jer je prilikom detaljnog pregleda robe ustanovljeno da ne odgovara deklariranom stanju. Pronađena je veća količina neprijavljene robe, odjeće i parfema, raznih renomiranih robnih marki u teretnom motornom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Sporna roba pronađena je u teretnom vozilu koje je prevozilo robu pod “TIR“ konvencijom. Pronađen je višak robe i to 1001 komad odjeće, obuće, torbe, novčanici i sunčane naočale, ukupne vrijednosti 122.130,00 kuna. Sporna roba je oduzeta, a za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 100.000,00 kuna. Također, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na CI Bregana carinski službenici prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila njemačkih registracijskih oznaka, otkrili su pokušaj neprijavljivanja ženskog ručnog sata marke “Rolex“ u vrijednosti 3.100,00 EUR-a. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.

Dana 06. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, carinski službenici CI Karasovići, tijekom svojih aktivnosti otkrili su pokušaj krijumčarenja tri živa primjerka kornjača, čančara, lat. Testudo hermanni zaštićenih vrsta po CITES konvenciji, navedenih u Prilogu II Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama. Kornjače su pronađene u osobnom motornom vozilu talijanskih registracijskih oznaka. Prekršitelju je naplaćena novčana kazna, a zaštićene životinje su oduzete.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, carinski službenici CI Bajakovo, pokrenuli su prekršajni postupak protiv turskog državljanina, jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio 330 komada torbica za mobitele i 75 komada slušalica za iste, ukupne vrijednosti 4.800,00 kuna. Sporna roba pronađena je pregledom osobnog motornog vozila njemačkih registracijskih oznaka. Prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 1.500,00 kuna, a sporna roba oduzeta je u korist Republike Hrvatske.

U proteklom razdoblju na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici pronašli su i oduzeli 17.680 komada raznih vrsta cigareta, koje stranke nisu prijavile prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku.

Dana 07. lipnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, carinski službenici CI Macelj, pokrenuli su prekršajni postupak protiv državljanina Bosne i Hercegovine, jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio metalni namještaj za trgovine, 7 koleta, 2.508,00 kg u vrijednosti od 69.399,76 kuna. Sporna roba pronađena je detaljnim pregledom teretnog vozila u vlasništvu pravne osobe s područja Bosne i Hercegovine te prateće dokumentacije. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici CI Bregana pokrenuli su prekršajni postupak protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi s područja Republike Hrvatske, jer je prilikom detaljnog pregleda robe ustanovljeno da ne odgovara deklariranom stanju. Pronađen je višak robe, 275 vreća plastičnog granulata u vrijednosti od 59.675.00 kuna. Obzirom da je na navedeni način došlo do povrede Carinskog zakona za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Dana 08. lipnja 2010. godine na području mjesnih nadležnosti Carinarnica Karlovac, Osijek i Vukovar, prilikom provođenja pojačanih mjera kontrole nenamjenskog korištenja plinskog ulja, carinski službenici i službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor, pokrenuli su sedam prekršajnih postupaka protiv hrvatskih državljana jer su u osobnim i teretnim motornim vozilima nenamjenski koristili plinsko ulje kao pogonsko gorivo. Time su počinili prekršaj iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama. Protiv prekršitelja podneseni su optužni prijedlozi i zahtjevi za naplatu trošarine, pri čemu je za navedeni prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna do 10.000,00 kuna za fizičku osobu.

Dana 09. lipnja 2010. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na CI Bajakovo carinski službenici prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom autobusa srpskih registracijskih oznaka, otkrili su pokušaj neprijavljivanja 99 komada sunčanih naočala i 23 komada etuija za naočale. Vrijednost pronađenih naočala je 2.210,00 kuna. Zbog povrede Carinskog zakona protiv državljanina Republike Srbije pokrenut je prekršajni postupak. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.         Također,  carinski su službenici na CI Bajakovo, prilikom pregleda teretnog motornog vozila srpskih registracijskih oznaka u kabini vozača pronašli skriveno 2.400 komada cigareta marke “LM“. Sporne cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske, a prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, prilikom provođenja pojačanih mjera carinskog nadzora i kontrole, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor, u suradnji s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, zaustavili su pet osobnih vozila stranih registracijskih oznaka kojima su upravljali hrvatski državljani. Izvršenom provjerom istih, utvrđeno je da hrvatski državljani ne ispunjavaju uvjete propisane zakonom za upravljanje vozilima stranih registracijskih oznaka. Obzirom kako postoji sumnja da vozila nisu prošla redovitu carinsku proceduru ista su privremeno oduzeta. Protiv petero hrvatskih državljana podnesene su prekršajne prijave zbog povrede Carinskog zakona. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.U drugom slučaju carinski službenici na CI Bregana, pokrenuli su prekršajni postupak protiv slovenskog državljanina, koji je upravljao osobnim motornim vozilom slovenskih registracijskih oznaka. Prilikom kontrole dokumenata u putničkom prometu, utvrđeno je da prometna dozvola ne odgovara vozilu, te se na vozilu nalaze ne pripadajuće registarske oznake. Prekršitelj je predan policijskim službenicima na daljnje postupanje.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, carinski službenici CI Mursko Središće, pokrenuli su prekršajni postupak protiv češkog državljanina jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio 1.380 kilograma praška za pranje rublja, Grand Maximo Compackt Alpine 3 kg  i 80 kom Grand Mamaximo Color 9 kg, u vrijednosti 4.381,66 kuna. Sporna roba se nalazila u teretnom motornom vozilu čeških registracijskih oznaka. Za počinitelja prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Dana 10. lipnja 2010. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Metković službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor, prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, detaljnim pregledom osobnog motornog vozila hrvatskih registracijskih oznaka, otkrili su pokušaj neprijavljivanja 39,50 kilograma svježeg mesa i više komada rasvjetnih tijela, 7 komada vodotijesnih lampi, 2 komada metalnih halogenih reflektora, 14 komada fluo cijevi 18W i 2 komada sijalica 150W. Neprijavljivanjem spomenute robe, stranka je počinila carinski prekršaj, te je protiv nje pokrenut prekršajni postupak, za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.
 
Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, carinski službenici su osobnom motornom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije, pronašli veću količinu kozmetičkih proizvoda koju stranka nije prijavila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Vrijednost neprijavljene robe je 11.801,02 kuna. Protiv počinitelja podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna.



Pisane vijesti