Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske u periodu od 01. do 03. svibnja 2010. godine

Tijekom proteklih dana na carinskom području Republike Hrvatske carinski službenici otkrili su nepravilnosti, slijedom kojih su pokrenute prekršajne prijave protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Dana 01. svibnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, na Carinskom odjeljku Pribanjci carinski službenici su kod slovenskog državljanina na ulasku u Republiku Hrvatsku pronašli 12 (dvanaest) polovnih akumulatora koje putnik nije prijavio. Počinitelj je kažnjen s mandatnom kaznom u iznosu od 500,00 kuna te je s robom vraćen u Republiku Sloveniju, pošto se radi o opasnom otpadu. Također, na istoj carinskoj ispostavi, dana 02. svibnja 2010. godine prilikom pregleda osobnog vozila slovenskih registracijskih oznaka, ovlašteni carinskih službenici pronašli su kod slovenskog državljanina novi TV prijamnik i televizijsku antenu u vrijednosti od  2.900,00 kuna koje putnik nije prijavio. Prekršitelju je naplaćena mandatna kazna te je izvršen naknadni obračun carinskog duga u iznosu od 1.023,70 kuna. Podnijeta je i prekršajna prijava te je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Dana 02. svibnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, na Carinskoj ispostavi Pasjak, hrvatskom putniku naplaćeni su mandatna kazna i obračunat je carinski dug iz razloga što prilikom ulaska na carinsko područje Republike Hrvatske nije prijavio automobilske gume u vrijednosti od  2.829,94 kune.

Dana 03. svibnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinskoj ispostavi Bajakovo hrvatski putnik pokušao je u Republiku Hrvatsku unijeti veću količinu hormona testosterona i pomoćnih medicinskih sredstva, tablete „Viagra“ ukupne vrijednosti 10.400,00 kuna, koje je sakrio u unutrašnjem dijelu osobnog motornog vozila hrvatskih registracijskih oznaka. Protiv prekršitelja pokrenuta je prekršajna prijava, dok je roba privremeno oduzeta do okončanja prekršajnog postupka. Novčana kazna za tu vrstu prekršaja predviđena je u visini od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu. Također, na Carinskoj ispostavi Županja most, bosanskohercegovački putnik pokušao je u Republiku Hrvatsku unijeti 25 komada ptica šumske šljuke koje je prevozio u rashladnoj torbi u osobnom motornom vozilu talijanskih registracijskih oznaka. Procijenjena vrijednost ptica iznosi  9.000,00 kuna. Protiv prekršitelja podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju  te mu je izrečena novčana kazna u visini od 5.000,00 kuna. Roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti