Aktivnosti na carinskom području republike hrvatske dana 13. svibnja 2010. godine

Tijekom jučerašnjeg dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja i naplaćene mandatne kazne.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, na CI Zaton Doli službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage izdvojili su za detaljan pregled osobno motorno vozilo hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Pregledom unutrašnjosti automobila pronađeno je 155 komada sunčanih naočala marke “Ray Ban“ i 25 komada sunčanih naočala marke “Prada“. Obzirom da postoji osnovana sumnja da roba povređuje prava intelektualnog vlasništva, o istome je obaviještena Služba za carinski sustav i procedure.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage izdvojili su za detaljan pregled teretno motorno vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine. Pregledom vozila pronađeno je 323 komada sunčanih naočala, koje vozač nije prijavio ulaznoj carinskoj kontroli. Za počinitelja prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna. Također, na području mjesne nadležnosti iste carinarnice, carinski službenici CI Slavonski Brod Most, pregledom osobnog motornog vozila njemačkih registracijskih oznaka pronašli su 3000 komada cigareta marke “Aura Lights“ i 1000 komada cigareta marke “Azra Extra“, koje stranka nije prijavila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Sporna roba je oduzeta, a stranci je naplaćena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna. U drugom slučaju, carinski službenici CI Slavonski Brod Most, naplatili su mandatnu kaznu državljanki Bosne i Hercegovine, jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavila 1300 komada staklenih boca. Roba je vraćena u Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Split, carinski službenici CI Luka Split, pokrenuli su prekršajni postupak protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi s područja Republike Hrvatske. Provjerom podnesene dokumentacije, utvrdili su da je pravna osoba prilikom podnošenja carinske deklaracije netočno navela preferencijalno podrijetlo robe, te je time carinski dug obračunat u svoti manjoj od propisane u iznosu od 9.627,06 kuna. Za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, carinski službenici CI Bajakovo, otkrili su pokušaj krijumčarenja veće količine anaboličkih steroida. Pregledom autobusa bugarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske ukupno je pronađeno 1000 komada cigareta marke “Marlboro“, 1000 komada tableta “Metandronstolon steroida“, 5 komada ampula “Primobolan depot steroida“, 3 ampule “Boldenon steroida“, 9 ampula “Trendbolone steroida“, 3 ampule “Masteron steroida“, 30 ampula “Testosteron depot steroida“, 3 bočice “Testaplex C 200 steroida“, 30 bočica “Decadurabolin steroida“, 2 komada uređaja za očitavanje magnetnih kartica i 2 komada mikrokamera prilagođenih snimanju pin brojeva na bankomatima. Vrijednost pronađene robe je 7.450,00 kuna. Prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 2.500,00 kuna, a sporna roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

 



Pisane vijesti