Aktivnosti na carinskom području republike hrvatske dana 07. svibnja 2010. godine

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/nlz13g_6711.jpg
  • Slika
  • Slika

Tijekom proteklog dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja ili su naplaćene mandatne kazne.

Dana 07. svibnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik, Carinskoj ispostavi Karasovići, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage otkrili su pokušaj neprijavljivanja 14 litara alkoholnog pića u osobnom motornom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka. Protiv prekršitelja pokrenut je prekršajni postupak, a za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage tijekom svojih aktivnosti pokrenuli su prekršajni postupak protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi s područja Republike Hrvatske. Provjerom dokumentacije utvrdili su da je pravna osoba prilikom puštanja robe u slobodan promet pokušala neistinito iskazati vrijednost robe, čime je nastao novi carinski dug u iznosu od 68.618,00 kuna. Za prekršitelja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka, Carinskoj ispostavi Luka Rijeka službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, izvršili su pregled kontejnera i utvrdili, da se pored prijavljene nalazi i neprijavljena roba. Detaljnim pregledom i brojenjem utvrđeno je da se pored deklarirane robe, u označenom kontejneru nalazi neprijavljena roba,  osnovne stope carine 14% jedinične vrijednosti 3,20 USD, što ukupno iznosi 6.400,00 USD. Iz naprijed utvrđenog podnesen je novi set JCD-a pa je zbog toga carinski dug obračunat u svoti manjoj od propisane za 13.692,46 kn. Također, na području nadležnosti iste carinarnice, na kontejnerskom terminalu Brajdica, detaljnim pregledom i brojenjem utvrđeno je da se pored deklarirane robe, nalazi i neprijavljena roba osnovne stope carine 10% jedinične vrijednosti 0,91, što ukupno iznosi 6.869,00USD. Podnesen je novi set JCD-a te je zbog toga carinski dug obračunat u svoti manjoj od propisane za 13.174,29 kn. Za prekršitelje je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 900.000,00 kuna za pravne osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na CI Bajakovo carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor, izdvojili su za detaljan pregled kombi-autobus bugarskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske. Tijekom detaljnog pregleda putne torbe koja je bila prijavljena kao pošiljka ukupno je pronađeno 2480 komada tableta “ANABOLIČKIH STEROIDA“ i 80 komada tableta tipa “VIAGRA“, koje vozač autobusa nije prijavio ulaznoj carinskoj kontroli. Vrijednost pronađene robe je 52.000,00 kuna. Sporna roba bila je skrivena u raznim prehrambenim artiklima. Prekršitelju je naplaćena novčana kazna u iznosu od 20.000,00 kuna, a sporna roba je oduzeta u korist Republike Hrvatske.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, Carinskoj ispostavi Mursko Središče, carinski službenici naplatili su dvije mandatne kazne hrvatskim državljanima koji prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nisu prijavili prijenosno računalo “SONY VAIO“ i spojku za osobno vozilo “BMW“, ukupne vrijednosti 5.720,71 kuna.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zadar, carinski službenici Carinske ispostave Zračna luka Zadar, otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa stranih sredstava plaćanja preko državne granice. Prilikom kontrole putnika otkriveno je 10.405,00 EUR-a i 5.000,00 kuna, u vlasništvu državljanina Republike Hrvatske. Isti novčana sredstva nije prijavio carinskim službenicima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Predmetna gotovina privremeno je oduzeta, te je pokrenut Optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. Zakona o deviznom poslovanju.



Pisane vijesti