Aktivnosti na carinskom području Republike Hrvatske dana 01. travnja 2010. godine

Tijekom proteklog dana na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na Carinskoj ispostavi Kaštel, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom obavljanja kontrole u putničkom prometu, pregledom osobnog motornog vozila hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, pronašli su neprijavljenu robu i to 20 litara vitaminskih dodataka prehrani za perad. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

U drugom slučaju na području mjesne nadležnosti iste carinarnice, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, u suradnji s policijskim službenicima, pokrenuli su prekršajni postupak protiv državljanina Republike Hrvatske koji je nenamjenski koristio plinsko ulje kao pogonsko gorivo u teretnom motornom vozilu marke “MAN“ hrvatskih registracijskih oznaka i time počinio prekršaj iz članka 80. stavak 2. Zakona o trošarinama za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 20.000,00 kuna do 500.000,00 kuna. Za navedeni prekršaj izvršen je obračun trošarine u iznosu 110.000,00 kuna. Obzirom da su na navedenom vozilu pronađene i ne pripadajuće registracijske oznake, prekršitelj je predan policijskim službenicima na daljnje postupanje.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin, na Carinskoj ispostavi Dubrava Križovljanska carinski službenici u teretnom motornom vozilu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine, pronašli su veću količinu čokoladnih proizvoda, konditorskih proizvoda i kozmetičkih proizvoda, koje stranka nije prijavila prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. Vrijednost pronađene robe je 1.086,50 EUR-a. Sporna roba pronađena je prilikom pregleda vozačke kabine. Za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana carinski službenici pregledom osobnog motornog vozila hrvatskih registracijskih oznaka, pronašli su neprijavljene četiri auto gume marke “GOOD YEAR“ i četiri komada aluminijskih naplataka. Pronađene gume i naplatci bili su montirani na spomenuto vozilo. Ukupna vrijednost neprijavljene robe je 6.873,70 kuna. Za počinitelja prekršaja predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

 



Pisane vijesti