Akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" održana u Osječkom centru Portanova uz aktivno sudjelovanje carinskih službenika iz carinarnice Osijek i carinarnice Vukovar

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/gl0q1b_11881.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Edukativna akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" ove godine započela je 11. veljače u Osijeku, u centru Portanova. Drugu godinu za redom državne institucije zadužene za provedbu prava intelektualnog vlasništva (DZV, MUP, Carina, Državni inspektorat, Ministarstvo pravosuđa) u suradnji s udrugama nositelja prava intelektualnog vlasništva provođenjem akcije "Stop krivotvorenju i piratstvu" žele podići razinu javne svijesti o važnosti zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva. Podjednako je to važno za nositelje prava intelektualnog vlasništva kao i za građane – potrošače. Krivotvorine i piratstvo nanose goleme ekonomske štete svim civiliziranim državama svijeta, prijete opstanku autorskog rada i stvaralaštva, ali i egzistenciji radnih mjesta. Uz materijalnu štetu, važna je činjenica da su korištenjem krivotvorenih proizvoda potrošači koji možda i nisu svjesni da koriste krivotvoreni proizvod ili su se za krivotvorinu odlučili iz materijalnih razloga, u potencijalnoj opasnosti po zdravlje i život!

Uz nastupe skupine Colonia i Antonije Šole u zabavnom dijelu programa, posjetitelji akcije u Osijeku imali su priliku vidjeti na licu mjesta izložene krivotvorine i originale, dobiti savjet kako se zaštititi od krivotvorenih proizvoda, kome se obratiti za pomoć, a u druženju s glazbenicima mogli su čuti i njihova iskustva o negativnim učincima piratstva i krivotvorenja. Nagradna igra u prepoznavanju originalnih proizvoda i testovi znanja nekim su Osječanima donijeli i lijepe darove.

Obzirom da je intelektualno vlasništvo pokretač društvenog i gospodarskog razvoja, zaštita i provedba prava intelektualnog vlasništva pitanje je o kojem svaka zemlja mora voditi računa, a Hrvatska je pronašla uspješan javno edukativni model. Problem krivotvorina i piratstva te posebno regulacije e-trgovine i ostvarivanje prava na Internetu spada među trenutno najaktualnije svjetske teme, pa se i tim više ovakve akcije pokazuju kao važne i potrebne.

Međutim, bez uključenosti samih građana, edukacije i osviještenosti potrošača o opasnostima, institucije zadužene za provedbu prava intelektualnog vlasništva i nositelji prava intelektualnog vlasništva ne mogu ostvariti poželjnu razinu zaštite.

Stoga se akcija "Stop krivotvorenju i piratstvu" nastavlja! Početkom svibnja, uz Porin, građane pozivamo da se akciji pridruže u Rijeci, a potom kroz godinu u Splitu i Varaždinu.



Pisane vijesti

Dokumenti