21. rujan - Dan carinske službe

Slika /slike/Vijesti/2016/4398/CARINA-GRB.png

21. rujna na dan zaštitnika sv. Mateja, Carinska uprava tradicionalno obilježava Dan carinske službe.

Ove godine ujedno se obilježava i 25. godišnjica djelovanja carinske službe u samostalnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj.

Carinska uprava je upravna organizacija u sastavu Ministarstva financija Republike Hrvatske čija je temeljna zadaća primjena i nadzor nad primjenom carinskih, trošarinskih, poreznih i drugih propisa. Carinsku upravu čine Središnji ured, 4 područna carinska ureda, 10 graničnih carinskih ureda i 18 carinskih ureda te 2.916 zaposlenih službenika.

Zakon o carinskoj službi (NN br. 68/2013 i 30/14) koji uređuje djelokrug rada, poslove i organizaciju Carinske uprave, utemeljuje i zakonski okvir kojim Carinska uprava doprinosi fiskalnoj i sigurnosnoj stabilnosti države, a posebice kao važna inspekcijska služba pridonosi u sprječavanju i otkrivanju nezakonitih postupanja te suzbijanja „sive ekonomije“.

Zanimljivo je spomenuti kako je ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska ušla i u Carinsku uniji koja je najveći svjetski izvoznik i uvoznik roba i usluga na tržištu svijeta, a koja proizvodi petinu svjetskog BDP. U 2015. godini u Carinskoj uniji obrađeno je više od 293 milijuna carinskih deklaracija, odnosno svakih 9 sekundi jedna deklaracija. Ukupan iznos prihoda od carina i carinskih davanja u Europskoj uniji u 2015. godini bio je 18.6 bilijuna eura.

U prvih devet mjeseci 2016. godine Carinska uprava ostvarila je prihod od ukupno 14.7 milijardi kuna što čini oko 20 % udjela u ukupnim prihodima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Najveće iznose prihoda u prvih devet mjeseci 2016. godine čine prihodi od naplate trošarina i posebnih poreza, i to 9.8 milijardi kuna.

Prvih devet mjeseci 2016. godine, provodeći ciljane mjere nadzora, carinska uprava oduzela je više od 11.3 milijuna komada cigareta, 41.4 tone duhana, više od 109 kg različitih narkotika (heroina,kokaina, marihuane) i 4.406  komada lijekova koji sadrže narkotike. Provodeći mjere nadzora u zaštiti prava intelektualnog vlasništva oduzeto je ukupno više od 11 milijuna komada različitih tekstilnih proizvoda.

Slijedom provedenih nadzornih aktivnosti u prvih devet mjeseci 2016. godine pokrenuto je 9.716 prekršajnih postupaka ( 9.372 izdana prekršajna naloga i 344 podnesenih optužnih prijedloga), podneseno 35 kaznenih prijava te obračunato više od 18 milijuna kuna kazni.



Ministarstvo financija Carinska uprava



Pisane vijesti