2. siječnja 2013. transforamcija državnog inspektorata - obavijest

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1662_201401030857232287.jpg

Vlada Republike Hrvatske donijela je niz reformskih mjera za fiskalnu konsolidaciju za razdoblje 2014-2016.
Između ostalih ključnih mjera je i mjera – TRANSFORMACIJA DRŽAVNOG INSPEKTORATA.
Cilj i svrha ove reformske mjere za koju je određen rok provedbe do kraja 2013. godine je unaprjeđenje efikasnosti kvalitete rada inspekcijskih službi, okrupnjavanje istih unutar resornih ministarstva, a radi bolje koordiniranosti, ujednačavanja prakse rada, transparentnosti razina provođenja upravnih i prekršajnih postupaka te racionalizacija troškova.

Vezano uz isto, dana 01. siječnja 2014. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kojim se između ostaloga ukida državni inspektorat, a njegove poslove preuzimaju resorna ministarstva i to: 

  • Ministarstvo rada i mirovinskog sustava – nadzor nad područjem rada i zaštite na
    radu
  • Ministarstvo gospodarstva – nadzor nad područjem energetike, rudarstva,opreme pod tlakom i zaštite potrošača
  • Ministarstvo poljoprivrede – nadzor nad područjem koje se odnosi na hranu i genetski modificirane organizme
  • Ministarstvo financija – nadzor nad područjem roba i usluga, boravišne pristojbe, nadzor zabrane i sprječavanja  neregistrirane  djelatnosti i nezakonite trgovine te zaštite intelektualnog vlasništva, te nadzor nad naplatom proračunskih i drugih prihoda
  • Ministarstvo turizma – nadzor na području ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu

Predmetnim Zakonom određen je da resorna ministarstva razmjerno preuzetim poslovima preuzimaju opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva te prava i obveze Državnog inspektorata, kao i državne službenike i namještenike zatečene na preuzetim poslovima.

Svi službenici Državnog inspektorata koji u trenutku stupanja na snagu predmetnog Zakona su zatečeni u obavljanju preuzetih poslova nastavljaju s radom na poslovima na kojima su zatečeni i zadržavaju prava i obveze prema dosadašnjim propisima do donošenja rješenja o rasporedu na radna mjesta u gore navedena ministarstva.

Sva ministarstva koja preuzimaju poslove i službenike Državnog inspektorata dužna su od dana stupanja na snagu predmetnog Zakona u roku od 30 dana, uskladiti Urede o unutarnjem ustrojstvu, a slijedom izmjena ustrojstva i djelokruga rada te nakon toga u roku od 15 dana uskladiti i pravilnike o unutarnjem redu kako bi se donijela nova rasporedna rješenja za preuzete službenike Državnog inspektorata.



Pisane vijesti