Završetak TWL Projekta u Crnoj Gori - prvi samostalni TWL Projekt kojega je provodila i bila nositelj Carinska uprava

  • Slika /11584/glavna 2 projekt.jpg
  • Slika

Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske uspješno je provela IPA Twinning light MN 17 IPA EC 02 21 TWL projekt podrške Upravi prihoda i carina Crne Gore u pripremi za nadogradnju TARICG nacionalnog sustava Uprave prihoda i carina Crne Gore prema zadnjoj verziji EU TARIC i ITMS sustava.

U Podgorici je 18. listopada 2022. održan završni sastanak Upravljačkog odbora projekta, koji je primio na znanje nacrt završnog izvješća o provedenim aktivnostima i ostvarenim rezultatima te zajednički potvrdio uspješnost provedbe projekta.
 
Također je, 20. listopada 2022. održana i završna svečanost zatvaranja projekta, na kojoj su sudjelovali i obratili se uzvanicima njegova ekselencija Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, zamjenica Sektora za suradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Liselotte Isaksson, predstavnici Uprave prihoda i carina Crne Gore i predstavnici Ministarstva financija-CFCU Crne Gore. Uz ostale uzvanike bili su prisutni i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, SAFU agencije Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore.
 
Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske bila je samostalni nositelj i provodila projekt administrativne potpore u pripremi nadogradnje TARICG sustava Uprave za prihode i carinu Crne Gore sukladno zahtjevima EU TARIC sustava i referentnih podsustava ITMS-a. Bilo je to prvo samostalno sudjelovanje Carinske uprave kao nositelja nekog Twinning projekta pretpristupne pomoći državama koje su u fazi pridruživanja EU. Provedba projekta traje od 3. veljače  do 2. studenog 2022. Vrijednost projekta je 250.000 €, a Carinskoj upravi temeljem utrošenog vremena rada stručnjaka pripada i određeni iznos troškova za podršku projektu.
 
U provedbi je sudjelovalo 14 carinskih službenika - stručnjaka Carinske uprave u komponentama carinsko zakonodavstvo i poslovni dio, administrativno upravljanje i ljudske resurse te informacijski sustavi, sve povezano s upravljanjem TARIC i ITMS sustavima. Projektom se prenijelo znanje iz procesa prilagodbe nacionalnog TARIC sustava prema izgradnji EU TARIC i ITMS kompatibilnih sustava te se pružilo preporuke i smjernice za prilagodbu poslovnih procesa u skladu s najnovijim EU verzijama, kako bi se kvalitetnije ispunili uvjeti iz pregovaračkog procesa iz Poglavlja 29 u pristupnim pregovorima Crne Gore s EU. 
 
Ključne preporuke odnose se na prilagodbu zakonodavstva, prilagodbu organizacijske strukture i osiguranje dovoljnih ljudskih resursa za provedbu budućeg ITMS projekta i obuku koja će uslijediti.  

Pisane vijesti