Završen službeni posjet glavnog tajnika Svjetske carinske organizacije Carinskoj upravi

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/iu5yfb_11291.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Glavni tajnik Svjetske carinske organizacije (WCO) gosp. Kunio Mikuriya boravio je u služenom posjetu Republici Hrvatskoj i Carinskoj upravi od 9-11. listopada 2011. godine. Dana 10. listopada 2011. godine gosp. Mikurija sastao se s izaslanstvom Carinske uprave koje je predvodio g. Hrvoje Čović, državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave. Tijekom održanog sastanka s izaslanstvom Carinske  uprave gosp. Čović upoznao je gosp. Mikuriju s poviješću hrvatske carinske službe i njenim razvojem do danas, kao i s sadašnjim ustrojstvom i djelokrugom rada. Pored toga gosp. Čović prezentirao je iskustva hrvatske carinske službe vezana uz operativne i administrativne prilagodbe vezane uz pristupanje u Europsku uniju kao i povezane nove uloge i odgovornosti carinske službe. Gosp. Mikurija je pohvalio Carinsku upravu na ostvarenom napretku te je naglasio kako u hrvatskoj Carinskoj upravi prepoznaje modernu carinsku službu spremnu da odgovori izazovima s kojima se suočavaju carinske službe diljem svijeta a koji su povezanim sa globalizacijom svjetske trgovine i potrebom za njenim pojednostavljivanjem te sve većim zahtjevima za sigurnošću tržišta i građana. Nakon završenog radnog sastanka, održana je zajednička konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali generalni tajnik Svjetske carinske organizacije, gosp. Kunio Mikuriya, državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave, gosp. Hrvoje Čović i zamjenica ravnatelja carinske uprave, gđa. Vesna kadić Komadina.
 
Također, dana 10. listopada gosp Mikuriya boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje se, zajedno s izaslanstvom Carinske uprave, koju je predvodio g. Hrvoje Čović, susreo sa izaslanstvom Hrvatske gospodarske komore, na čelu s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore, gosp. Nadanom Vidoševićem. Tijekom ovog susreta vođeni su razgovori u kojima je istaknuta uloga koju carina ostvaruje u olakšavanju trgovine i sigurnosti društva kao i suradnja između carine i gospodarskih subjekata kao put ka učinkovitijem i uspješnijem gospodarstvu te je u tom pogledu istaknuta partnerska uloga koju Carinska uprava ostvaruje prema hrvatskom gospodarstvu. Generalni tajnik, gosp. Mikuriya, kao čelnik svjetske organizacije koja okuplja 178 članica iz cijelog svijeta posebno je naglasio važnost carinskih službi u ostvarivanju izvoznih potencijala nacionalnih ekonomija putem pojednostavnjenih i ubrzanih carinskih procedura i postupaka.

Dana 11. listopada 2011 godine gosp. Mikuriya boravio je u Ministarstvu financija gdje se susreo s ministricom financija Republike Hrvatske, gđom. Martinom Dalić. Tijekom ovog sastanka razgovaralo se o važnosti carinske službe u današnjim modernim i globaliziranim uvjetima poslovanja, te je gosp. Mikuriya pohvalio  suradnju Carinske uprave i gospodarskih subjekata i naglasio kako je to pravi put prema učinkovitijem i konkurentnijem gospodarstvu te ostvarenju veće sigurnosti tržišta i društva.

Nakon ovog sastanka održan je sastanak gosp. Mikurije i gosp. Petra Čobankovića, Potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Ministar Čobanković istakao je kako  Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja vrlo dobro surađuje s carinskom službom u pogledu veterinarskih i fitosanitarnih nadzora i kontrola na granicama. Naglasio je kako je stvoren kvalitetan okvir te su usvojeni visoki standardi pri usklađivanju zakona i organizaciji institucija u procesu prilagodbe Europskoj uniji. Istakao je kako je hrana najosjetljiviji dio u prometu preko granice, kao i utvrđivanje podrijetla robe, a Carinska uprava daje svoj značajan doprinos u obavljanju iznimno odgovorne dužnosti, koja će se dakako još više isticati pomicanjem granica ulaskom Hrvatske u EU. Gosp. Mikuriya izrazio je zadovoljstvo odličnom suradnjom Carinske uprave Republike Hrvatske s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u svim aspektima zajedničkog poslovanja, te naglasio kako je ova odlična suradnja preduvjet za daljnje ostvarivanje svih budućih  zadaća  koje donosi i skori ulazak RH u EU.



Pisane vijesti