Zastupanje trošarinskih i poreznih obveznika u vezi s uporabom sustava elektroničke razmjene podataka za podnošenje trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza (sustava e-Trošarine)

1. OPĆENITO 

Trošarinski i porezni obveznik može na zakonom predviđen način ovlastiti osobu koja posjeduje kvalificirani certifikat kojim se potvrđuje napredni elektronički potpis (u skladu s odredbama Zakona o elektroničkom potpisu) da u njegovo ime i za njegov račun popunjava i potpisuje naprednim elektroničkim potpisom trošarinske obrasce i obrasce posebnih poreza te njihove ispravke.

Takva osoba koja je ovlaštena za zastupanje trošarinskih i poreznih obveznika smatra se korisnikom sustava e-Carina, aplikativnog podsustava e-Trošarine. 

To znači da se opunomoćenik registrira kao korisnik sustava e-Carine (korištenjem G2B servisa Carinske uprave) i u tu svrhu određuje administratora koji Carinskoj upravi elektronički prijavljuje zaposlenike i njihove podatke popunjavanjem odgovarajućih web obrazaca.

2. POSTUPAK OPUNOMOĆIVANJA I RADNJE CARINSKOG UREDA 

Obrazac punomoći  

Trošarinski i porezni obveznik punomoć može dati sukladno oglednom obrascu iz priloga ovoga dokumenta (koji sadrži uputu za popunjavanje obrasca).

Punomoć se obavezno podnosi carinskom uredu nadležnom za trošarinskog, odnosno poreznog obveznika (carinski ured nadležan prema prebivalištu, odnosno sjedištu obveznika).

Punomoć se popunjava i podnosi u 3 istovjetna primjerka, po jedan za trošarinskog, odnosno poreznog obveznika - opunomoćitelja, za opunomoćenika i nadležni carinski ured.

Nadležni carinski ured punomoć prilaže u spis predmeta trošarinskog, odnosno poreznog obveznika te takvog trošarinskog, odnosno poreznog obveznika i opunomoćenika evidentira u Registar opunomoćenika.

Generalna / opća punomoć  

Osim opunomoćenja korištenjem obrasca punomoći, trošarinski, odnosno porezni obveznik može ovlastiti opunomoćenika tako da opunomoćenik preda na uvid generalnu / opću punomoć službenoj osobi nadležnog carinskog ureda.

Prema opsegu ovlaštenja danih opunomoćeniku u generalnoj / općoj punomoći, odnosno ako sadržaj punomoći ispunjava potrebne pretpostavke i za zastupanje trošarinskog, odnosno poreznog obveznika u okviru sustava elektroničke razmjene podataka za podnošenje trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza (sustava e-Trošarine), službena osoba nadležnog carinskog ureda će temeljem takve punomoć evidentirati trošarinskog, odnosno poreznog obveznika i opunomoćenika u Registar opunomoćenika.

Pri tome se preslika takve generalne / opće punomoći prilaže u spis predmeta trošarinskog, odnosno poreznog obveznika.

Podnošenje punomoći 

Punomoć se podnosi carinskom uredu nadležnom za trošarinskog, odnosno poreznog obveznika (carinski ured nadležan prema prebivalištu, odnosno sjedištu obveznika).

Pri tome se, općenito, mogu razlikovati 3 situacije:

Slučaj 1: trošarinski, odnosno porezni obveznik-opunomoćitelj i opunomoćenik pred službenom osobom potpisuju ispunjenu punomoć u 3 primjerka i iste predaju službenoj osobi.

Službena osoba provjerava identitet stranaka i podatke u obrascu punomoći te svojim potpisom i službenim pečatom ovjerava da su stranke potpisale punomoć i da je punomoć zaprimljena.

Službena osoba 1 ovjereni primjerak punomoći predaje trošarinskom, odnosno poreznom obvezniku-opunomoćitelju, 1 primjerak opunomoćeniku, a 1 zadržava za potrebe carinskog ureda.

Slučaj 2: opunomoćenik ispunjenu punomoć, sa potpisom i pečatom trošarinskog, odnosno poreznog obveznika-opunomoćitelja potpisuje, stavlja pečat i predaje službenoj osobi.

Službena osoba provjerava identitet opunomoćenika i podatke u obrascu punomoći te svojim potpisom i službenim pečatom ovjerava da su stranke potpisale punomoć i da je punomoć zaprimljena.

Ako službena osoba posumnja u istinitost punomoći provesti će odgovarajuće provjere kod trošarinskog, odnosno poreznog obveznika (usmena provjera uz sastavljanje službene bilješke koja se prilaže u spis predmeta ili dostavom pisanog zaključka).

Službena osoba 2 ovjerena primjerka punomoći predaje opunomoćeniku (od toga 1 za trošarinskog, odnosno poreznog obveznika-opunomoćitelja), a 1 zadržava za potrebe carinskog ureda.

Slučaj 3: trošarinski, odnosno porezni obveznik-opunomoćitelj ispunjenu punomoć, sa potpisom i pečatom trošarinskog, odnosno poreznog obveznika i opunomoćenika predaje službenoj osobi.

Službena osoba provjerava identitet trošarinskog, odnosno poreznog obveznika-opunomoćitelja i podatke u obrascu punomoći te svojim potpisom i službenim pečatom ovjerava da su stranke potpisale punomoć i da je punomoć zaprimljena.

Ako službena osoba posumnja u istinitost punomoći provesti će odgovarajuće provjere kod opunomoćenika (usmena provjera uz sastavljanje službene bilješke koja se prilaže u spis predmeta ili dostavom pisanog zaključka).

Službena osoba 2 ovjerena primjerka punomoći predaje trošarinskom, odnosno poreznom obvezniku-opunomoćitelju (od toga 1 za opunomoćenika), a 1 zadržava za potrebe carinskog ureda.

3. OPOZIV PUNOMOĆI 

Trošarinski, odnosno porezni obveznik može opozvati punomoć korištenjem oglednog obrasca izjave o opozivu punomoći iz priloga ovoga dokumenta (koji sadrži uputu za popunjavanje obrasca).

4. ODGOVORNOST  

Trošarinski i porezni obveznik (opunomoćitelj) odgovoran je za točnost i potpunost podataka iskazanih u trošarinskim obrascima i obrascima posebnih poreza koje Carinskoj upravi elektroničkim putem dostavlja opunomoćenik.



Pisane vijesti