Zaplijenjena ukupno 22 živa primjerka zaštićene vrste ptica Češljugar (lat. Carduelis Carduelis)

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/s3embq_8141.jpg
  • Slika
Dana 6. siječnja 2011. godine na dva odvojena granična prijelaza, u gotovo identičnim slučajevima carinski su službenici prilikom obavljanja redovnih mjera carinskog nadzora pri ulasku u Republiku Hrvatsku, pregledom osobnih vozila pronašli zaštićene primjerke vrste ptica Češljugar (lat. Carduelis Carduelis).

Na CI Karasovići, Carinarnica Dubrovnik, odnosno na CI Klek, Carinarnica Ploče na ulazni kolni trak pristupila su osobna motorna vozila, kojim su u oba slučaja upravljali albanski državljani. Slijedom niječnih odgovora na upit carinskih službenika imaju li što za prijaviti carinskoj kontrole, izvršen je pregled osobnih vozila kao i putne prtljage koja se u istima nalazila.

Carinski službenici na Carinskoj ispostavi Karasovići pregledom su pronašli u prtljažnom dijelu osobnog vozila drvenu kutiju, prekrivenu odjećom u kojoj se nalazilo 10 živih primjeraka ptice Češljugar, dok je na Carinskoj ispostavi Klek pregled rezultirao pronalaskom 12 živih primjeraka iste vrste ptica koji su se nalazili u ptičjoj krletci iza sjedala suvozača.

Primjerci Češljugara strogo su zaštićene zavičajne (autohtone) svojte koje se nalaze na prilogu VIII. Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama („Narodne novine“, broj  72/09) i provoz takvih primjeraka kroz carinsko područje Republike Hrvatske moguć je samo uz odgovarajuće dopuštenje države izvoza primjeraka.

Kako navedene osoba nisu posjedovale potrebne dozvole za primjerke ptica, počinjen je prekršaj sukladno čl. 240. st. 1. točka 3. Carinskog zakona i protiv odgovornih osobe pokrenuti su prekršajni postupci. O oba događaja obaviještena je Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture, koje je primjerke ptica sukladno zakonskim propisima oduzela.
 

Pisane vijesti