Zagreb, Ploče, Virovitica: Pojačani nadzor nad namjenskom uporabom pogonskog goriva, prodajom alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, te suzbijanje prometa robom kojom se povređuje pravo intelektualnog vlasništva rezultirao pokretanjem više prekršaja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/d1gp0k_10791.jpg
Dana 13. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji sa službenicima Odjela gospodarskog kriminaliteta PU Zagrebačke i službenicima Državnog inspektorata proveli su operativnu akciju na otvorenom prostoru tržnica Trešnjevka i Borongaj u cilju suzbijanja prometa robom kojom se povređuje pravo intelektualnog vlasništva. Pretragom poslovnih prostora na otvorenom prostoru tržnice Trešnjevka i Borongaj u tri poslovna prostora pronađena je roba za koju postoji sumnja da se istom povređuje pravo intelektualnog vlasništva. Pronađena roba (torbice Lacosta, kape Dinamo, satovi Adidas) oduzeta je od strane službenika Državnog inspektorata, poradi poduzimanja daljnjih mjera iz nadležnosti navedenog tijela. Tijekom navedene akcije na tržnici Borongaj pretragom poslovnog prostora iznajmljenog od strane trgovačkog obrta iz Zagreba, ovlašteni carinski službenici otkrili su trošarinski prekršaj zbog prodaje duhanskih proizvoda, cigareta, označenih nadzornim markicama Ministarstva financija RH. Duhanski proizvodi, odnosno 4660 komada cigareta je privremeno oduzeto, a navedenom nezakonite prodaje duhanskih proizvoda počinjen je prekršaj iz članka 37. stavak 2. Zakona o trošarinama, kažnjiv po članku 80. stavak 1. točka 23. Zakona o trošarinama, za što je istim Zakonom predviđena novčana kazna za fizičku osobu, obrtnika u iznosu od 20.000,00 do 500.000,00 kuna.

Također, dana 13. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, vršeći kontrolu prodaje alkoholnih pića, ovlaštenih carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u mjestu Peračko Blato, zatekli su fizičku osobu kako na svom štandu vrši nezakonitu prodaju alkoholnih pića. Protiv navedene osobe podnesena je prijava o počinjenom prekršaju, a 12 komada raznih alkoholnih proizvoda privremeno su oduzeti.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Virovitica, ovlašteni carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji sa djelatnicima prometne policije, prilikom provjere namjenske uporabe pogonskog goriva na državnoj cesti D 2 zaustavili su teretno vozilo u vlasništvu pravne osobe iz Sokolovca, kojime je upravljao hrvatski državljanin.Uzimanjem uzoraka pogonskog goriva iz spremnika navedenog teretnog vozila vozač predmetnog vozila priznao je da za pogon istog koristi plinsko ulje obojano crvenom bojom. Nadalje, detaljnom pretragom navedenog vozila utvrđeno je da je spremnik za gorivo pregrađen na način da se oko originalnog čepa za utakanje nalazi ispravno pogonsko gorivo, a posebni skriveni čep za utakanje nalazio se ispod držača spremnika. U tako pregrađenom dijelu spremnika nalazilo se plinsko ulje obojano crvenom bojom koje se koristilo kao pogonsko gorivo. Navedenom radnjom je počinjen prekršaj iz članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama, kažnjivo po članku 80. stavak 3. istog Zakona. Protiv počinitelja podnijeta je Prijava o počinjenom prekršaju te je naknadno obračunata trošarina u iznosu od 143.000,00 kuna.
 

Pisane vijesti