Uvođenje nove radne odore ovlaštenih carinskih službenika Ministarstva financija Carinske uprave

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_2107_201504230804555207.jpg

   Slijedom niza reformi koje je Carinska uprava provela u posljednjih nekoliko godina, kako u ustrojstvenom konceptu tako i u širem djelokrugu rada čime je tradicionalna zadaća prikupljanja prihoda sa osnove naplate carina i poreza, nadograđena jačom nadzornom ulogom, sve veća je prisutnost i postupanje carinskih službenika u svakodnevnom odvijanju kako poslovnih tako i uobičajenih aktivnosti građana Republike Hrvatske.

   Nova uloga carinske službe ima za posljedicu da ovlaštene carinske službenike ne srećemo samo na graničnim prijelazima i pri carinjenju robe, već i u provođenju nadzornih aktivnosti svakodnevno su prisutni u obavljanju kontrola na tržnicama, javnih prostora, uslužnim radnjama i djelatnostima, na prometnicama u zaustavljanju vozila, itd.

   Zakonom o carinskoj službi (u članku 17. stavku 3.) propisano je da ovlašteni carinski službenici obavljaju poslove carinske službe i predstavljaju carinsku službu u odori ili civilnoj odjeći, odnosno u svečanoj ili radnoj odori  s propisanim znakom Carinske uprave.

   Odora je jedan od znakova Carinske uprave, njezin znak prepoznatljivosti, obilježje koje Carinska uprava ostavlja na svakog pojedinca, od putnika koji prelaze granični prijelaz na cesti, u zračnim i morskim lukama, na građane i poslovne stranke koje svakodnevno trebaju usluge u carinskim uredima, do građana, prema kojima je carinska služba ovlaštena postupati.
Osim što Carinsku upravu čini prepoznatljivu i daje joj poseban identitet, odora svojim stilom, bojom i vrstom predstavlja i službenika koji obavlja poslove u ime državne službe, razlikuje ga od drugih službenika te ujedno simbolizira i njegove odgovornosti i ovlaštenja koja mu je državna služba povjerila primjenjivati.

   Veliki broj poslova koje provode ovlašteni carinski službenici podrazumijeva obavljanje svakodnevnih radnih zadaća i djelovanje u raznim situacijama u širokom rasponu radnih uvjeta. Sadašnja odora koju nose ovlašteni carinski službenici kreirana je 1994. g. i više ne može zadovoljiti potrebama u odnosu na poslove koje ovlašteni carinski službenici danas obavljaju.

   S obzirom na to da  Carinska uprava nije mijenjala službene odore od 1994. godine, a  svjetski trendovi, koje prate i ostale uniformirane službe zemlje, razvoja novih tehnologija tehničkog tekstila te tkanina za specijalne  namjene, nametnuli su nužne promjene dijelova carinske odore i primjenu novih, poboljšanih materijala koji uz nove tehnološke funkcionalnosti nisu bili primjenjivi na postojećem dizajnu carinskih odora.
Samim time nametnula se potreba izrade i uvođenja novih standarda kvalitete u odore carinskih službenika.

   Od prve ideje projekta uvođenja novih odora iz 2013. godine do konačne realizacije prošao je dug put.
Prateći projekte unaprjeđivanja  i uvođenja novih standarda odora drugih tijela državne uprave, usuglašavajući pojedine komponente odore sa poslovnim procesima koje provodi Carinska uprava, kao i kontinuiranim konzultacijama sa socijalnim partnerima, idejni projekt uvođenja novog kvalitativnog i vizualnog identiteta Carinske uprave je početkom 2014.  godine završen. Slijedom toga, u  trogodišnjem razdoblju planiranih i raspoloživih financijskih proračunskih sredstava donesena je strateška odluka da se neće ulagati u nabavu i obnavljanje postojeće odore, nego postupnim fazama pristupiti razvoju  specifikacije i propisnika za uvođenje i nabavu novih odora, a koja će biti izrađena od materijala koji kvalitetom odgovaraju i Europskim standardima zaštitnih i službenih odora.

   Rukovodeći se prvenstveno ciljem da se ovlaštenim carinskim službenicima osiguraju kvalitetna, optimalna i ergonomski povoljnija sredstva za rad, a koje smo kao poslodavac dužni neprestano unapređivati i kontinuirano osiguravati, izrađeni su detaljni propisnici sa svim elementima i konkretnim kvalitativnim mjerilima za pojedine dijelove odore. Također, uveden je sustav ergonomske prihvatljivosti odnosno kontrole kvalitete u tehnološkom procesu proizvodnje i to u svim fazama izrade odore.
Sve dijelove nove odore carinskih službenika proizvele su i isporučile hrvatske tvrtke, a koje su sukladno natječaju i pravilima javne nabave bile odabrane u odnosu na ponudu i najpovoljniju cijenu.

   Nakon 21 godine, od 23. travnja 2015. godine, mijenja se vizualni identitet carinske službe te se dosadašnja sinje-plava boja uniforme, zamjenjuje sa antracit sivom bojom  radne odore.

   Kako je  tehnološki zahtjevan postupak izrade i nabave odore podijeljen u nekoliko faza, tako će i postupno ustrojstvene jedinice Carinske uprave u fazama zamijeniti nošenje postojeće odore u nove carinske odore, a završetak cijelog projekta očekuje se do sredine 2016. godine.


Ministarstvo financija Carinska uprava
Zagreb, 23. travnja 2015. godine



Pisane vijesti