Uvođenje HRAIS sustava s danom pristupa Republike Hrvatske u Europsku uniju

Slika /arhiva/Slike/Novosti/11a2av_12751.jpg

Ministarstvo financija, Carinska uprava s danom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji započinje s nacionalnom primjenom sustava HRAIS, odnosno nacionalnog sustava za obradu uvoznih carinskih deklaracija. AIS je opće prihvaćeni akronim engleskog naziva sustava Automated Import System, koji predstavlja sustav obrade uvoznih carinskih deklaracija utemeljen na elektroničkoj razmjeni podataka s gospodarskim subjektima.

Kako bi gospodarski subjekti mogli ostvariti sve prednosti takvog sustava moraju razviti vlastite aplikacije i IT sustave kompatibilne s HRAIS-om, te se istovremeno povezati s Informacijskim sustavom Carinske uprave na način koji omogućuje slanje elektroničkih poruka propisanog oblika i sadržaja.
U nastavku je priložena sva potrebna poslovna i tehnička dokumentacija, te Upute za gospodarstvenike, a istoj je namjena pružanje pomoći gospodarstvenicima u izradi vlastite aplikacije HRAIS. Predviđeni datum početka primjene HRAIS-a je 01. srpnja 2013. godine, a nakon kojega će se uvozne carinske deklaracije morati podnositi samo na način koji je opisan u Uputama za gospodarstvenike.

Kontinuirano će se objavljivati ažuriranja i dopune HRAIS dokumentacije.



Pisane vijesti