Uvodi se novi nacionalni certifikat za deklariranje nalaza carinskog laboratorija

Slika /slike/Vijesti/2016/4407/Slika - ostale informacije.jpg

U TARIC se od 1. listopada 2016. uvodi novi nacionalni certifikat za deklariranje nalaza carinskog laboratorija, slijedom čega se mijenjaju uvjeti uz mjeru AGK (Agrarna komponenta – kontrola).

Pojašnjenjem o primjeni propisa br. 16 CTVP od 1. rujna 2016. – Deklariranje vrste, količine i sastava robe, uvedeno je nekoliko novih nacionalnih šifri za certifikate s početkom primjene od 1. listopada 2016. i to:
  • 7103 – Nalaz ili analitičko izvješće carinskog laboratorija,
Ova se šifra koristi za deklariranje nalaza ili analitičkog izvješća carinskog laboratorija kojeg deklarant posjeduje za istovrsnu robu za neku od prethodnih pošiljaka ili izdanog na vlastiti zahtjev.
  • 7104 – Mišljenje o razvrstavanju Sektora za carinsku tarifu, vrijednost i podrijetlo,
Ova se šifra koristi za deklariranje mišljenje o razvrstavanju Sektora za carinsku tarifu, vrijednost i podrijetlo („neobvezujuće mišljenje o razvrstavanju“), izdanog po nalazu ili analitičkom izvješću carinskog laboratorija ili na zahtjev gospodarskog subjekta.
  • 7105 – Certifikat koji sadrži podatke za potrebe razvrstavanja ili utvrđivanje količine u dodatnoj jedinici mjere.
Ova se šifra koristi za bilo koji dokument (proizvođačku specifikaciju, analitičko izvješće o kemijskom sastavu ili fizikalnim svojstvima itd.) izdanog od strane proizvođača robe ili vanjskog laboratorija (ne carinskog) koji sadrži podatke za potrebe razvrstavanja ili utvrđivanje količine u dodatnoj jedinici mjere.

Posebno skrećemo pažnju da je slijedom toga izmijenjena mjera AGK (Agrarna komponenta – kontrola) u kojoj se umjesto dosadašnjeg EU certifikata C667 (Laboratorijska analiza) kao uvjet pojavljuje nacionalni certifikat 7103 (Nalaz ili analitičko izvješće carinskog laboratorija).

Također i u svim drugim slučajevima kada se u polju 44/2 UCD-a deklarira nalaz ili analitičko izvješće carinskog laboratorija, oznaku C667 više ne treba koristiti.
 
Detaljnije oko podnošenja i deklariranja dokumenata kojima se dokazuje sastav ili druge karakteristike robe o kojima ovisi njezino razvrstavanje ili visina carine mogu se naći u spomenutom Pojašnjenju.

 

Pisane vijesti