Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj dana 26. lipnja 2009. godine donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona, koja je dana 1. srpnja 2009. godine objavljena u Narodnim novinama, broj 76. 
Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona (Narodne novine, broj 76/2009) stupila je na snagu dana 9. srpnja 2009. godine.
Pretežiti dio odredaba koje su predmetom normativnog uređenja navedene Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona obuhvaćaju odredbe za primjenu članka 224. Carinskog zakona („Narodne novine, broj 78/99...45/09) koji uređuje pravne odnose u vezi s obvezom naknadnog knjiženja svote carinskog duga.
Propisivanje preostalih odredaba Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona uvjetovano je potrebom nedvosmislenog propisivanja pravne osnove za donošenje propisa kojim se uređuju posebnosti carinskog postupanja u međunarodnom putničkome i robnome pomorskom, riječnom i zračnom prometu, odnosno Pravilnika o posebnostima provedbe carinskog postupka u međunarodnom pomorskom, riječnom i zračnom prometu.
Također, u tijeku pregovaračkog procesa u Poglavlju 33 pravne stečevine Europske unije – Financijske i proračunske odredbe nametnula se i potreba dodatnog usklađivanja odgovarajućih odredaba Uredbe za provedbu Carinskog zakona sa odredbama usporednog europskog propisa u odnosu na određivanje donjih granica određenih novčanih iznosa koje propisuju odredbe Uredbe za provedbu Carinskog zakona.
Tako su novim odredbama Uredbe za provedbu Carinskog zakona izvršene izmjene u odnosu na određivanje donjih granica sljedećih novčanih iznosa propisanih odredbama Uredbe za provedbu Carinskog zakona:

-  novčanog iznosa do kojega se neće pristupiti obračunu zateznih kamate za iznos pojedinačnog nastalog carinskog duga za dobivene proizvode ili uvoznu robu u postupku unutarnje proizvodnje ili privremenog uvoza (članak 519. stavak 4. točka b) Uredbe Komisije (EEZ) br. 2454/93).
Člankom 2. Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona se tako sada propisuje iznos od 150,00 kuna do kojega se neće vršiti obračun zateznih kamata za iznos pojedinačnog nastalog carinskog duga za dobivene proizvode ili uvoznu robu u postupku unutarnje proizvodnje ili privremenog uvoza, s obzirom da usporedni propis predviđa iznos od 20 EUR-a.

- novčanog iznosa do kojega se neće provoditi naknadno knjiženje svote uvozne ili izvozne carine (članak 868. stavak 1. Uredbe Komisije (EEZ) br. 2454/93).
Člankom 3. Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona se tako sada propisuje iznos od 75,00 kuna do kojega se neće provoditi naknadno knjiženje uvozne ili izvozne carine, s obzirom da usporedni propis predviđa iznos od 10 EUR-a. 
- novčanog iznosa do kojega se neće prisilno naplaćivati carinski dug s pripadajućim zateznim kamatama koji nije plaćen u propisanom roku, kao i iznosa do kojega se neće vršiti prisilna naplata svote koja se odnosi isključivo na plaćanje zateznih kamata (članak 868. stavak 2. Uredbe Komisije (EEZ) br. 2454/93).
Člankom 5. Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona se tako sada propisuje iznos od 75,00 kuna do kojega se neće prisilno naplaćivati carinski dug s pripadajućim zateznim kamatama koji nije plaćen u propisanom roku, kao i iznos od 75,00 kuna do kojega se neće vršiti prisilna naplata svote koja se odnosi isključivo na plaćanje zateznih kamata, s obzirom da usporedni propis predviđa iznos od 10 EUR-a.

- novčanog iznosa do kojega carinarnica neće provoditi postupak za vraćanje više plaćenog carinskog duga odnosno za otpust plaćanja carinskog duga (članak 898. Uredbe Komisije (EEZ) br. 2454/93).
Člankom 6. Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona se tako sada propisuje iznos od 75,00 kuna do kojega carinarnica neće provoditi postupak za vraćanje više plaćenog carinskog duga odnosno za otpust plaćanja carinskog duga, s obzirom da usporedni propis predviđa iznos od 10 EUR-a.

Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona (Narodne novine, broj 76/2009) je objavljen na web stranici Carinske uprave u dijelu „Propisi“.



Pisane vijesti