Upoznavanje javnosti o poduzimanju aktivnosti u odnosu na preustroj Carinske ispostave Sisak i Kutina u Carinarnici Zagreb

Slika /arhiva/Slike/Novosti/wxw11j_8711.jpg
Povodom objavljenih informacija u javnim medijima, a radi pobližeg upoznavanja javnosti o poduzimanju aktivnosti u odnosu na preustroj Carinske ispostave Sisak i Kutina u Carinarnici Zagreb, nastavno se daje priopćenje.

U okviru Programa gospodarskog oporavka Vlade Republike Hrvatske u kojem je jedan od ciljeva utvrđena i racionalizacija sustava javne uprave kao i povećanje efikasnosti u pružanju javnih usluga, Ministarstvo financija, Carinska uprava je sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske od 21. listopada 2010., a kojim su prihvaćeni Kriteriji za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, započela pripreme vezane uz preispitivanje racionalnosti unutarnjeg ustrojstva, učinkovitosti organizacije rada, kao i racionalnosti broja ustrojstvenih jedinica.
 
Isto tako, u cilju pripreme Ministarstva financija, Carinske uprave za pristupanje Europskoj uniji, koje podrazumijeva i prestanak carinskog nadzora na granici sa Slovenijom i Mađarskom, uz istovremeno jačanje carinskog nadzora na budućoj vanjskoj granici Europske unije, iz čega proizlazi potreba za prilagodbom unutarnjeg ustrojstva Carinske uprave, poduzete su aktivnosti na izradi prijedloga novog unutarnjeg ustrojstva Carinske uprave na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Iz navedenog proizlazi i preuzimanje obveze Carinske uprave u vidu jačanja sigurnosne uloge zaštite vanjskih granica i zajedničkog teritorija Europske Unije, uz olakšavanje prometa roba i putnika.

U kontekstu svega navedenog jedan od prijedloga bio je i preustroj Carinske ispostave Sisak i Kutina unutar Carinarnice Zagreb, a sve u cilju postizanja veće učinkovitosti rada carinske službe. Naglašavamo da se radi o prijedlogu, a ne i o konačnom rješenju.

Zaključno navodimo, da će se u okviru Ministarstva financija, Carinske uprave dodatno razmotriti predloženi preustroj navedenih carinskih ispostava, a vodeći računa o pojednostavnjenju carinskih postupaka, uštedi poslovanja carinske službe, učinkovitom carinskom i trošarinskom nadzoru, a da pri tom gospodarskim subjektima olakšamo postupak poslovanja. Ujedno napominjemo da su olakšavanje trgovine i pojednostavljenje carinskih postupaka strateški ciljevi Carinske uprave koja gospodarstvenike smatra prije svega svojim partnerom i u tom kontekstu poduzima sve potrebne korake i uključuje gospodarstvo u sva područja od njihovog interesa.

Pisane vijesti