U velikoj dvorani Središnjeg ureda Carinske uprave održana press konferencija s ciljem upoznavanja javnosti o svim novostima u carinskom postupanju nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1476_201306141357444533.jpg
  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave, gospodin mr. sc. Zlatko Grabar održao je press konferenciju s ciljem upoznavanja javnosti o svim novostima u carinskom postupanju nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Republika Hrvatska postaje članica Europske unije, a ujedno i dio jedinstvenog područja Carinske unije i europskog gospodarskog prostora.

Ulaskom u Carinsku uniju mijenjaju se nadležnosti i postupanja carinske službe u Republici Hrvatskoj tim više jer Carinska uprava s jedne strane obavlja poslove na vanjskim granicama Europske unije, a s druge strane u okviru nacionalnog teritorija uz preuzete obveze koje proizlaze iz pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, obavlja i ostale fiskalne i sigurnosne zadaće poglavito kroz suzbijanje svih oblika „sive ekonomije“.

Vezano uz isto, Carinska uprava provela je brojne reforme kako u zakonodavnom tako i u organizacijskom okviru, kako bi imala sve preduvjete da se sa prvim danom članstva u Europskoj uniji pravna stečevina u području carinskog i trošarinskog sustava primjenjuje na pravilan i jedinstven način, odnosno na način koji je sukladan dobroj praksi carinskih službi zemalja članica Europske unije.

O tome i o ostalim novostima u carinskom postupanju nakon ulaska u Europsku uniju, ravnatelj Carinske uprave održao je kratku prezentaciju, dok su njegovi suradnici i to: gosp. mr. sc. gosp.. Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja za Sektor za carinski sustav i procedure, gđa Dubravka Begović, pomoćnica ravnatelja za Sektor za carinsku tarifu, vrijednost i podrijetlo, gosp. Mario Demirović pomoćnik ravnatelja za Sektor za trošarine i gosp. Zvonimir Marinović, voditelj Službe za posebne poreze, odgovarali na novinarska pitanja.



Pisane vijesti