U suradnji carinske urave ministarstva financija, pnuskok-a ravnateljstva policije i uskok-a otkriveno počinjenje više kaznenih djela

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1449_201305072005229790.jpg

Carinska uprava Ministarstva financija, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ravnateljstva policije i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provođenjem višemjesečnih zajedničkih istraživanja, otkrili su  počinjenje više kaznenih djela  i to zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te krivotvorenja službene i poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja.

Dana 07. svibnja 2013. godine podnesena je kaznena prijava na osnovu koje je donesen  nalog o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana i jednog kineskog državljanina  a radi osnovane sumnje da su se desetoro carinskih službenika od kolovoza 2012. do 8. veljače 2013., u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu, u namjeri stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, povezali u zajedničko djelovanje s ciljem da prilikom uvoza trgovačke robe iz Kine i Italije u Republiku Hrvatsku, za novčanu naknadu omoguće nezakonito umanjenje carinskih davanja na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su se carinski službenici dogovorili s direktorima otpremničkih društava da će oni u svojim društvima, nakon što od uvoznika robe zaprime dokumentaciju o količini i cijeni, za istu robu izraditi carinsku dokumentaciju i nove račune u kojima će, sukladno prethodnom dogovoru, navesti manje količine uvezene robe i minimalne cijene te da će dokumentaciju neistinitog sadržaja dostavljati na nadležno postupanje, odnosno ovjeru osumnjičenim carinskim službenicima. Isti su od uvoznika robe, primali novac od kojega su dio zadržali za sebe a dio dali carinskim službenicima.

Kaznenim djelima koja se osumnjičenicima stavljaju na teret, procjenjuje se da je Republika Hrvatska oštećena za najmanje 8.000.000,00 kuna.



Pisane vijesti