U Samoboru spriječena nezakonita prodaja duhana

  • Slika /13906 vijest SMJ duhan Samobor/Slika 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice spriječili nezakonitu prodaju 232 kilograma sitno rezanog duhana namijenjenog prodaji na sajmištu Samobor.

Provodeći pojačane mjere nadzora na području Samobora 27. siječnja 2024. godine ovlašteni carinski službenici Službe za operativnu podršku mobilnih jedinica i analitiku uočili su teretno vozilo bijele boje, marke Citroen Jumpy zagrebačkih registarskih oznaka, za koje je postojala osnovana sumnja da se u njemu prevozi i skladišti sitno rezani duhan namijenjen nezakonitoj prodaji na području sajmišta Samobor. Vozač, hrvatski državljanin, recidivist u počinjenju prekršaja iz Zakona o trošarinama i kaznenih djela Nedozvoljena trgovina iz članka 264. Kaznenog zakona, navedeno vozilo parkirao je nedaleko sajmišta u Samoboru.

Na naredbu ovlaštenog carinskog službenika da omogući pregled  vozila, vozač je otvorio zadnja vrata teretnog vozila kojom prilikom je utvrđeno da je teretni prostor ispunjen PVC vrećama u kojima su bile vidljive prozirne PVC vrećice ispunjene sitno rezanim duhanom.

Detaljnim pregledom navedenog vozila u suradnji sa službenicima Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb utvrđeno je da se u vozilu nalazi ukupno 232 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u 480 PVC vrećica ispunjenih s po 0,4 kg i 0,5 kg sitno rezanog duhana namijenjenih nezakonitoj prodaji na području sajmišta Samobor. Pronađeni duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.
 
Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona, Služba za mobilne jedinice Zagreb podnijet će protiv osumnjičenog kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.
Kao mjera osiguranja naplate trošarine sukladno članku 122. Zakona o trošarinama privremeno je oduzeto teretno vozilo korišteno za nezakonit prijevoz i skladištenje sitno rezanog duhana.  Nadležnom carinskom uredu bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 26.482,80 EUR-a.
 
              

Stranica