U dane vikenda od strane carinskih službenika spriječeno više pokušaja krijumčarenja razne vrste robe, te pokrenuto više prekršajnih prijava temeljem Zakona o trošarinama

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/fh205i_8821.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Tijekom proteklog perioda na carinskom području Republike Hrvatske, carinski službenici otkrili su nepravilnosti slijedom kojih su pokrenuti prekršajni postupci protiv počinitelja.

Dana 19. veljače 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Bregana, carinski službenici pregledom osobnog motornog vozila, hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, pronašli su neprijavljene odjevne predmete u vrijednosti od 61.984,65 kuna.
Neprijavom robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona, a za počinitelja prekršaja je predviđena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za fizičku osobu.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Otočac, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su prekršajnu prijavu, protiv vlasnika uslužnog obrta, na temelju članka 80. stavak 01. točka 51. Zakona o trošarinama. Naime, kontrolom namjenske uporabe označenih plinskih ulja u izuzetom uzorku u teretnom vozilu, hrvatskih registracijskih oznaka, utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i plinskog ulja obojenog plavom bojom. Podnesen je zahtjev za naknadni obračun i naplatu trošarine na energente, sukladno članku 76. stavku 2. Zakona o trošarinama (NN 83/09). Za prekršitelje je predviđena i novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna do 10.000,00 kuna za fizičku osobu odnosno novčana kazna u iznosu od 20.000,00 kuna do 500.000,00 kuna za fizičku osobu obrtnika ako je prekršaj počinio u vezi sa obavljanjem obrta.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na CI Slavonski Brod - Most, carinski službenici spriječili su pokušaj krijumčarenja.  Naime, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, nad osobom, državljaninom Republike Hrvatske, u putnoj torbi pronađena je skraćena  puška karabin M48 i tri komada streljiva. Prekršitelj i  puška su predani policiji na daljnje postupanje.

Dana 20. veljače 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac, na CI Maljevac carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji sa policijskim službenicima PGP Maljevac, spriječili su pokušaj krijumčarenja tableta koje se nalaze na popisu psihotropnih tvari. Prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, na putnički ulaz CI Maljevac, pristupio je autobus, bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Detaljnim pregledom autobusa i putnika, kod više stranih državljanina pronađeno je ukupno neprijavljenoih 30 komada tableta Diazepam i 64 komada tableta Demetrin, kod državljana Republike Srbije, potom 100 komada tableta Bensedin, te 16 komada tableta Xanor. Budući da navedena roba nije prijavljena carinskim službenicima, niti se za iste posjeduje medicinska dokumentaciju, a obzirom da se navedene tablete nalaze na popisu psihotropnih tvari slijedi podnošenje prekršajnih prijava od strane policijskih službenika.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na CI Bregana carinski su službenici u suradnji sa policijskim službenicima PGP Bregana, spriječili pokušaj krijumčarenja raznog streljiva u vrijednosti od 31.072,00 kune. Naime, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, na putnički ulaz, pristupio je autobus, slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije.
Detaljnim pregledom autobusa i putnika, kod državljanina Republike Slovenije, u osobnoj prtljazi, pronađena je neprijavljena roba, i to: 3000 komada pištoljskog zrna kalibra 9mm, 4000 komada pištoljskog zrna kalibra 38/357, 470 komada pištoljske čahure i 20000 komada malokalibarskog streljiva kalibra 22 LONG RIFLE marke ELEY-TENEX, u vrijednosti od 31.072,00 kuna. Roba koja je predmet kaznenog dijela privremeno je oduzeta  do okončanja kaznenog postupka.
Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su prekršajnu prijavu, protiv pravne osobe, odgovorne osobe u pravnoj osobi te fizičke osobe, vlasnika motornog vozila.Naime, kontrolom namjenske uporabe označenih plinskih ulja carinski službenici su na benzinskoj pumpi zatekli državljanina Republike Hrvatske, vlasnika osobnog motornog vozila, hrvatskih registarcijskih oznaka i zaposlenika benzinske pumpe, kako direktno utaču ulje za loženje u spremnik za pogonsko gorivo. Budući da je člankom 75. stavak 1. točka 3. Zakona o trošarinama propisano da se prodaja označenih plinskih ulja ne smije obavljati izravnim utakanjem u spremnike goriva motornih vozila, počinjen je prekršaj koji je kažnjiv po članku 80. stavak 1. točka 49. Zakona o trošarinama, a za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu i novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Također, kupac označenog plinskog ulja za loženje počinio je prekršaj po članku 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna za fizičku osobu, te je podnesen zahtjev za naknadni obračun i naplatu trošarine na energente u iznosu od 11.000,00 kuna.

Dana 21. veljače 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinskoj ispostavi Erdut, carinski službenici spriječili su pokušaj krijumčarenja. Prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, na putnički ulaz CI Erdut, pristiglo je osobno motorno vozilo, srpskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije. Detaljnim pregledom vozila, u prtljažnom prstoru, pronađeno je neprijavljeno 84 komada odjevnih predmeta. Počinjen je carinski prekršaj po članku 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a roba koja je predmet kaznenog dijela, za koju postoji opravdana sumnja u povredu intelektualnog vlasništva, privremeno je oduzeta do okončanja prekršajnog postupka.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na CI Slavonski Brod - Most, carinski službenici spriječili su pokušaj krijumčarenja cigareta i ribolovnog pribora.Prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, na putnički ulaz CI Slavonski Brod - Most, pristiglo je kombi motorno vozilo, njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike BIH. Detaljnim pregledom vozila, u pretincu suvozača, ispod sjedala suvozača i iza sjedala vozača pronađena je neprijavljena roba, i to: cigarete marke "Aura" u količini od 2240 komada, olovo za ribolov u količini od 3650 komada i plovci za ribolov u količini od 890 komada, u ukupnoj vrijednost od 4.059,00 kuna. Neprijavom robe počinjen je prekršaj iz članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona. Roba koja je predmet prekršaja  privremeno je oduzeta do okončanja prekršajnog postupka.
 

Pisane vijesti