Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade i Europske unije

Slika /5336/1. pravo na pristup.jpg

U SL 238/2017 dana 16.09.2017. godine objavljena  je  Obavijest o privremenoj primjeni Sveobuhvatnoga gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i Europske unije i njezinih država članica.

Sukladno članku 18. Protokola o pravilima o podrijetlu i postupcima u vezi s podrijetlom, pri uvozu u EU povlaštena stopa carine može se primijeniti ukoliko je ista predviđena, roba je zadovoljila odredbe stjecanja podrijetla, deklarant zahtjeva primjenu povlaštene stope carine (polje 36 carinske deklaracije) i robu prati pravovaljana izjava o podrijetlu (prilog 2 Protokola). Izjava o podrijetlu odnosi se na konkretnu pošiljku koja se pušta u slobodan promet i ne može se prihvatiti izjava koja je izdana za buduće pošiljke istovrsne robe.

Kod deklariranja predmetne izjave o podrijetlu u carinskoj deklaraciji potrebno je navesti šifru N864 te broj računa (komercijalnog dokumenta na kom je izjava) i datum izdavanja.

Treba istaknuti da se odredbe sporazuma mogu primjenjivati i na robu koja je sukladna s odredbama CETA protokola o podrijetlu na dan početka privremene primjene CETA-e bila u provozu ili je bila u Uniji na privremenom skladištenju u carinskim skladištima ili slobodnim zonama, i podliježe podnošenju carinskim tijelima zemlje uvoznice izjave o podrijetlu koja je izdana u skladu s odredbama članaka 18. i 19. CETA protokola o podrijetlu.

U slučaju da je takva roba puštena u slobodni promet uz primjenu MFN stope carine, izjava o podrijetlu može se dostaviti u roku od 2 godine (članak 19. stavak 4. CETA protokola o podrijetlu) od datuma uvoza robe. To se ne odnosi na robu koja je puštena u slobodni promet u EU prije privremene primjene sporazuma.

Kad se roba izvezla iz Kanade prije privremene primjene sporazuma te je u provozu ili je u Uniji na privremenom skladištenju u carinskim skladištima ili slobodnim zonama, izjavu o podrijetlu treba sastaviti na kopiji fakture ili kopiji druge trgovačke isprave koja se odnosi na robu koja je poslana uvozniku.

Datum izjave o podrijetlu, kako je predviđeno u Prilogu 2. CETA protokola o podrijetlu, mora biti naveden (pogledajte bilješku 4  u Prilogu 2.) i to treba biti datum sastavljanja izjave, a koji ne može biti prije privremene primjene sporazuma.
Ujedno ističemo da izvoznici iz EU koji izvoze robu s podrijetlom u Kanadu a pošiljke iste su vrijednosti iznad 6.000 EUR-a moraju navoditi broj registriranog izvoznika na izjavi o podrijetlu, te istu nije potrebno potpisati.

Predmetni sporazum počinje se privremeno primjenjivati sa 21.09.2017. godine. te detaljnije informacije možete pronaći na slijedećem linku.

Pisane vijesti