Svečanost otvaranja ipa 2010 twinning projekta "integrirano upravljanje granicom (ibm) - daljnje jačanje provedbenih kapaciteta carine i granične policije"

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1372_201302011034537508.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak 31. siječnja 2013. godine u Informacijskom centru EU, održana je svečanost otvaranja Twinning projekta: “Integrirano upravljanje granicom (IBM) - daljnje jačanje provedbenih kapaciteta carine i granične policije“, koji je financiran iz EU IPA 2010 programa za Hrvatsku.

Cilj projekta vrijednog 500.000,00 eura, je daljnji razvoj efikasnog i učinkovitog sustava upravljanja granicom u Republici Hrvatskoj koji će osigurati veću sigurnost na međunarodnim granicama i smanjiti prekogranični kriminal i ilegalne migracije te time pružiti pravi omjer između sigurnosti i osiguranja i poboljšanja trgovine. Projekt je financiran od strane Europske unije, a bit će proveden unutar 12 mjeseci.

Twinning projekt trebao bi osigurati potrebne operativne kapacitete i kvalificirano osoblje u svrhu potpore graničnoj kontroli. Također bi trebao doprinijeti poboljšanju suradnje s vlastima nadležnima na nacionalnoj granici, posebice s graničnom policijom i carinom. Imajući u vidu da postoje mogućnosti i potencijali za daljnje jačanje suradnje u pogledu nekih radnih postupaka (kao što su npr. procesuiranje u slučaju krijumčarenja cigareta, dobara i sl.), od ovog se twinning projekta također očekuje omogućavanje i olakšavanje unaprjeđenja iste.

Tijekom svečanosti otvaranja prisutnima su se obratili zamjenik ravnatelja carinske uprave gosp. Tihomir Kralj, glavni ravnatelj policije gosp. Vlado Dominić, šef odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje u Delegaciji Europske unije u RH gosp. Paolo Berizzi, veleposlanica austrijskog veleposlanstva NJ.E. gđa Andrea Ikic – Böhm i glavni tajnik austrijskog Ministarstva financija gosp. Hans Georg Kramer.

Twinning partneri ovog projekta su austrijska Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj i Ministarstvo financija, Carinska uprava Republike Hrvatske.



Pisane vijesti