Svečano zatvaranje projekta phare 2006 „uspostava sustava kontrole izvoza (ecs) – podrška upravljanju“

U četvrtak, 16. srpnja 2009. u Hotelu International u Zagrebu održana je svečanost zatvaranja Twinning light projekta „Uspostava sustava kontrole izvoza (ECS) – podrška upravljanju“ koji se provodio u okviru Phare 2006 programa u suradnji Ministarstva financija – Carinske uprave Republike Hrvatske i Carinske agencije Ministarstva ekonomije i financija Talijanske Republike. Provedba ovog projekta započela je 15.12.2008. i trajala je 7 mjeseci – do srpnja 2009. Ugovorena vrijednost je 250.000,00. EUR.

Tijekom svečanosti zatvaranja i predstavljanja postignuća i rezultata projekta prigodnim govorima nazočnima su se obratili gđa Vesna Kadić, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave za međunarodnu suradnju i europske integracije, g. Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, gosp. Giuseppe Favale, direktor Službe za međunarodne odnose Carinske agencije Italije i gosp. Fulvio Bianconi, voditelj projekata Delegacije Europske komisije.
 
Prezentaciju projekta održali su voditeljica projekta s hrvatske strane gđa Zlatica Tomašević, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Republike Hrvatske za Informacijski sustav, statistike i analize, i  voditelj projekta s talijanske strane gosp. Marco Marsili, IT voditelj projekta unutar Središnje službe za tehnologiju i inovacije Talijanske Carinske agencije.

Glavni cilj ovog projekta bio je podrška Hrvatskoj u procesu ispunjenja predpristupnih zahtjeva EU u odnosu na poglavlje 29. (Carinska Unija) i dijelova poglavlja 16. (Porezi) pravne stečevine, poglavito u vezi s razvojem i uspostavom nacionalnih sustava potrebnih da bi se Carinska uprava Republike Hrvatske povezala s informatičkim sustavima EU u cilju omogućavanja razmjene informacija između EK i zemalja članica EU.

Svrha projekta bila je pružiti podršku Carinskoj upravi RH pri upravljanju svim poslovnim i funkcionalnim aspektima uspostave sustava koji obuhvaća uvođenje novog kompjuteriziranog sustava – Sustava za kontrolu izvoza, kako bi se Carinski sustav RH uskladio s EU standardima u ključnim područjima carinskog poslovanja.

Sustav kontrole izvoza (ECS) se u EU primjenjuje od  2007. godine. Ovaj informacijski sustav dizajniran je za poboljšanje kontrole neizravnog izvoza tj. onih izvoznih pošiljki koje se prijavljuju za izvoz na lokaciji unutar jedne zemlje članice a naknadno izlaze iz EU preko druge zemlje članice, kao i za primjenu odredbi EU o zaštiti i sigurnosti kako su određene u Uredbi Europskog parlamenta i Europskog Vijeća.

Zemlje koje pristupaju u punopravno članstvo EU moraju s prvim danom pristupanja imati ECS sustav u uporabi, stoga je vidljiva važnost samog projekta „Uspostava sustava kontrole izvoza (ECS) – podrška upravljanju“ i rezultata koje će proizvesti.


Glavne prednosti ECS-a za carinska tijela i gospodarske subjekte su:

- Pojednostavljenje carinskih postupaka - podnošenje papirnatih deklaracija neće više biti potrebno
- Veća učinkovitost carinskih tijela pri upravljanju kretanjem robe u smislu provođenja boljih kontrola izvozu uz racionalnije korištenje resursa
- Veća prilagodljivost u odnosu gospodarskih subjekata i carinskih tijela
- Olakšavanje trgovine
- Ubrzavanje prekograničnog prometa



Pisane vijesti