Sudjelovanje na sastanku eu na visokoj razini na temu carinske suradnje, kiev, 11. i 12. listopad 2012.

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/qpde3f_12941.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministra, ravnatelj Carinske uprave, gosp. Zlatko Grabar s delegacijom, pomoćnicom ravnatelja, gđom. Ivom Soić, sudjelovao je na Sastanku na visokoj razini čelnika carinskih službi zemalja EU, zemlje pristupnice EU, zemalja kandidata EU, te zemalja istočnih susjeda EU. Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Glavne uprave za poreze i carinsku uniju Europske komisije, gosp. Heinz Zourek, te genaralni tajnik Svjetske carinske organizacije, gosp. Kunio Mikuriya.
Na sastanku se raspravljalo o napretku koje su zemlje istočni susjedi EU postigli vezano uz modernizaciju i usklađivanje carinskog zakonodavstva i procedura, razvoju sustava ovlaštenih gospodarskih subjekata, te poboljšanju sustava upravljanja rizikom i razmjeni informacija, posebice vezano uz visoko rizičnu robu, kao i prijevarama vezano uz utvrđivanje carinske vrijednosti. Republika Hrvatska je predstavila napredak, koji je kao zemlja pristupnica u EU, ostvarila na područjima carinskog zakonodavstva i uspostave IT interkonektivnosti i interoperabilnosti, te ukazala na važnost bilateralne suradnje i aktivno korištenje EU programa.
Na kraju sastanka su usvojeni zaključci i preporuke u cilju ostvarivanja daljnje suradnje i poticanja carinske modernizacije, usklađivanja carinskog zakonodavstva i procedura, razvoju sustava ovlaštenih ekonomskih operatera (AEO) te zajedničkoj borbi protiv carinskih i trošarinskih prijevara.



Pisane vijesti