Stupanje na snagu Dodatnog protokola uz Sporazum o trgovini, razvoju i suradnji Europske unije s Republikom Južnom Afrikom

Slika /slike/Vijesti/2016/3907/shutterstock_130099715.jpg

Puna primjena Sporazuma o trgovini, razvoju i suradnji Europske unije s Republikom Južnom Afrikom (i u dijelu pravila podrijetla) počinje od 1. ožujka 2016. temeljem završene procedure ratifikacije Dodatnog protokola kojim se izvorni Protokol ovog sporazuma nadopunjuje.

Republika Južna Afrika je obavijestila Europsku uniju o završetku procesa ratifikacije Dodatnog protokola te je Vijeće Europske unije izdalo obavijest o početku primjene Dodatnog protokola od 1. ožujka 2016. čime je i Republika Hrvatska postala punopravna članica navedenog Sporazuma. Dodatnim protokolom se retroaktivno omogućuje uvoznicima podnošenje zahtjeva za naknadno priznavanje preferencijala za robu koja je uvezena od 01. srpnja 2013. temeljem naknadno izdanih dokaza o podrijetlu robe. Obavještavamo hrvatske tvrtke koje su uvozile robu iz Republike Južne Afrike bez preferencijala da sada mogu zatražiti isti, naknadno izdan (sukladno pravilima podrijetla iz Protokola o podrijetlu) od svojih dobavljača te isti podnijeti Carinskoj upravi i zatražiti priznavanje preferencijala.

Praktična vrijednost ovog dodatnog protokola nalazi se i u činjenici da vlasti Republike Južne Afrike u pravilu nisu priznavale dokaze izdane u Republici Hrvatskoj te se sada otvara mogućnost izvoznicima da od strane svojih dobavljača u zatraže naknadno izdavanje dokaza o podrijetlu. Na EUR.1 potvrdama moći će biti navedena Republika Hrvatska kao zemlja otpreme. U polju „napomene“ biti će moguće navođenje napomene na hrvatskom jeziku „IZDANO NAKNADNO“ za naknadno izdane dokaze ili „DUPLIKAT“ za duplikate. Izjave na računu ili izjave Ovlaštenih izvoznika za podrijetlo će također biti prihvaćene ako su napisane na hrvatskom jeziku.

Napominjemo da je rok valjanosti izdanog dokaza (kao i naknadno izdanog) četiri mjeseca te se unutar tog roka mora podnijeti carinskim vlastima države uvoza. U Dodatnom protokolu nalazi se i odredba koja definira status robe s podrijetlom koja je 1. srpnja 2013. bila u provozu, skladištu ili slobodnoj zoni te će se za istu također moći zatražiti naknadno izdavanje dokaza odnosno zatražiti preferencijalni tretman ali samo u roku od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu Dodatnog protokola.

Najave | Obavijesti | Carinska postupanja