Strategija Europske unije za upravljanje rizicima u carinskim pitanjima i Akcijski plan

Slika /4565/shutterstock_271508051_cr.jpg

Učinkovito upravljane rizicima u međunarodnom lancu opskrbe ključno je za osiguranje zaštite i sigurnosti stanovnika EU, zaštitu financijskih i gospodarskih interesa EU-a i istodobno olakšavanje trgovine.

Prema članku 3. Uredbe (EU) br.952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. listopada 2013. godine o Carinskom zakoniku Unije carinska tijela su prvenstveno odgovorna za nadzor nad međunarodnom trgovinom Unije, pridonoseći na taj način pravednoj i otvorenoj trgovini, provedbi vanjskih aspekata unutarnjeg tržišta, zajedničke trgovinske politike i ostalih zajedničkih politika Unije koje imaju utjecaj na trgovinu i na opću sigurnost lanca opskrbe.

Carinska tijela provode mjere koje su posebno namijenjene sljedećem:
● zaštiti financijskih interesa Unije i njezinih država članica;
● zaštiti Unije od nepravedne i nezakonite trgovine, a podržavanju zakonitih poslovnih aktivnosti;
● osiguranju sigurnosti i zaštite Unije i njezinih stanovnika te zaštiti okoliša, ako je potrebno uz blisku suradnju s ostalim nadležnim tijelima;
● održavanju primjerene ravnoteže između carinskih provjera i omogućavanja zakonite trgovine.

Neometani i sigurni trgovinski tokovi od ključne su važnosti za gospodarski rast i konkurentnost Europske unije (EU), koja je i najveći svjetski trgovinski blok. Učinkovito upravljanje rizicima u međunarodnom lancu opskrbe ključno je za osiguranje zaštite i sigurnosti stanovnika EU-a, zaštitu financijskih i gospodarskih interesa EU-a i istodobno olakšavanje zakonite trgovine. Za pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta, EU-a i carinska unija zahtijevaju od carinskih uprava dosljedno rješavanje rizika.

U cilju osiguranja efikasnog i ujednačenog upravljanja rizicima u carinskim pitanjima ravnatelji carinskih uprava svih država članica EU, Republike Hrvatske, Norveške i Švicarske zajedno s predstavnicima Europske komisije su na sastanku u Dublinu u ožujku 2013. god. potpisali tzv. Dublinsku deklaraciju kojom se, između ostalog, obvezuje Europska komisija da, uz konzultacije s carinskim upravama država članica EU, izradi EU Strategiju i Akcijski plan za upravljanje carinskim rizicima.

Strategija i Akcijski plan za upravljanje carinskim rizicima doneseni su i prihvaćeni u Europskoj komisiji 21. kolovoza 2014. godine, a sastavni su dio dokumenta „ Komunikacija Komisije Europskom parlamentu, Vijeću i Europskom gospodarskom i socijalnom odboru o Strategiji EU-a i Akcijskom planu za upravljanje rizicima u carinskim pitanjima: Rješavanje rizika, jačanje sigurnosti lanca opskrbe i olakšavanje trgovine / COM/2014/0527 final/.

U Strategiji su identificirani prioriteti u upravljanju carinskim rizicima iskazani kroz slijedeće ciljeve:
Cilj 1) Poboljšanje kvalitete podataka i postupaka prijave
Cilj 2) Osiguranje dostupnosti podataka o lancu opskrbe i razmjenu informacija relevantnih za rizike među carinskim tijelima
Cilj 3) Provođenje mjera nadzora i mjera za smanjenje rizika prema potrebi
Cilj 4) Jačanje kapaciteta
Cilj 5) Poticanje suradnje među agencijama i razmjenu informacija između carinskih i drugih tijela na razini države članice i EU-a
Cilj 6) Poboljšanje suradnje s trgovinom
Cilj 7) Mobiliziranje potencijala međunarodne carinske suradnje
 
Svaki od navedenih ciljeva detaljno je razrađen u Akcijskom planu za upravljanje rizicima u carinskim pitanjima kroz popis aktivnosti koje treba poduzeti i rezultata koji se žele postići. U tom smislu svi učesnici, Europska komisija, carinske uprave država članica EU i gospodarski subjekti, imaju važne i jasno definirane uloge sa svrhom osiguranja uspješne provedbe Strategije.

Dana 19.srpnja 2016. godine Europska komisija je Vijeću EU prezentirala prvo Izvješće o provedbi EU Strategije i Akcijskog plana za upravljanje carinskim rizicima (COM/ 2016/ 476 final), a isto je ovih dana predmet razmatranja i rasprava na tijelima Vijeća EU. Donošenje zaključaka Vijeća EU vezano uz Izvješće o provedbi EU Strategije i Akcijskog plana za upravljanje carinskim rizicima očekuje se do kraja 2016. godine.

Navedeni dokumenti prevedeni su na sve službene jezike država članica, dok navedene dokumente na hrvatskom jeziku možete pronaći u prilozima ove obavijesti.


 

Pisane vijesti