Stop nezakonitoj prodaji duhana

  • Slika /13472 vijest SMJ ZG duhan/Slika 2 res..jpg
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili su dva pokušaja krijumčarenja ukupno 94,5 kilograma sitno rezanog duhana.

Provodeći pojačane mjere nadzora 31. listopada 2023. u Vrbovcu, carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb utvrdili su da hrvatski državljanin, recidivist u počinjenju prekršajnih i kaznenih djela iz Zakona o trošarinama i Kaznenog zakona, nudi na prodaju sitno rezani duhan na prostoru tržnice u Vrbovcu.

Osumnjičeni je sitno rezani duhan domišljato skrivao u živici kod betonskih vaza na sjeverozapadnoj strani i u čempresu na zapadnoj strani sajmišta odakle je nelegalni duhan pakirao u prozirne PVC vrećice i nosio kupcima. Pregledom navedenog mjesta pronađeno je ukupno 31,50 kg sitno rezanog duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija RH.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 264. Kaznenog zakona - Nedozvoljena trgovina, protiv osumnjičenog će Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu, a nadležnom carinskom uredu zahtjev za naplatu trošarine u iznosu 3.595,73 eura.
 
Temeljem naredbe Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu carinski službenici Službe za mobilne jedinice Zagreb 2. studenog 2023. izvršili su pretragu objekata, zemljišta i prijevoznih sredstava. Pretragom parcele i osobnog vozila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je kako se u prtljažnom prostoru te na zadnjem sjedalu osobnog vozila nalaze tri plave PVC vreće, dvije crne PVC vreće te tri kartonske kutije, ispunjene sitno rezanim duhanom. Ukupno je pronađeno 63,00 kg sitno rezanog duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija RH.
 
Osumnjičenom će zbog počinjenja prekršaja iz članka 133. stavak 1. točka 57. Zakona o trošarinama biti izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 12.000,00 eura. Sukladno članku 122. Zakona o trošarinama oduzeto je osobno vozilo kao sredstvo osiguranja trošarinskog duga u iznosu od 7.191,45 eura, a pronađena nelegalna roba je oduzeta.

Stranica