Spriječeno krijumčarenje cigareta na graničnom prijelazu Bajakovo

  • Slika /8795/slika 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na graničnom prijelazu Bajakovo ovlašteni carinski službenici spriječili su  7. rujna 2020. dva pokušaja krijumčarenja ukupno 49 000 komada cigareta skrivenih u osobnim vozilima francuskih registarskih oznaka.

Prilikom ulaska u carinsko područje Unije 7.rujna 2020. godine 27-godišnji državljanin Kosova s boravištem u Francuskoj, kao vozač osobnog vozila  Mercedes-Benz C klase francuskih registarskih  oznaka,  pokušao je na skriveni način  unijeti ukupno 10 000 komada cigareta „Winston blue“. Skrivene cigarete pronađene su u raznim dijelovima unutrašnjosti vozila: ispod obloge s desne i lijeve strane  prtljažnika, u zadnjem sjedalu,  prostoru iza rezervnog kotača, u naslonjačima prednjih sjedala, ispod vozačeva sjedišta, u prednjem lijevom i desnom blatobranu.
Za počinjeni prekršaj iz članka 63. stavak 1. točka 1. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije fizičkoj osobi izdan je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 70.000,00 kuna i troškovi postupka u iznosu od 100,00 kuna.  Obračunat je trošarinski dug u iznosu od 8.290,00 kuna. Krijumčarene  cigarete i osobno vozilo,   koji  su predmet prekršaja,  su oduzeti.
 
Istoga dana, podnesene su kaznene prijave protiv fizičkih osoba, francuskih državljana, vozača i suvozača osobnog vozila Mercedes-Benz E350 francuskih registarskih oznaka, za djelo izbjegavanja mjera carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona. 
Na temelju lokalne analize rizika pregledom vozila pronađeno je skriveno u prtljažnom prostoru  ispod obloge s desne i lijeve strane vozila, u prostoru rezervnog kotača, u prednjem lijevom i desnom blatobranu vozila, u prostoru ispod klupe zadnjeg sjedišta i u putnim torbama u prtljažnom prostoru vozila, neprijavljeno ukupno 39 000 komada cigareta „Winston blue“. 
Za privremeno oduzete cigarete i osobno vozilo izdane su potvrde o privremenom oduzimanju robe. Obračunat je  trošarinski dug  u ukupnom iznosu od 32.331,00 kuna.
 

Pisane vijesti