Spriječen unos koralja i tekstilne robe

Slika /arhiva/Slike/Novosti/f50w5j_12271.jpg

Dana 21. svibnja 2012. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Dubrovnik na robno carinjenje Carinske ispostave Zračna luka iz SAD za pravnu osobu s područja Republike Hrvatske, pristigao je paket od 3 kilograma. Kako je u popratnoj dokumentaciji navedeno da se radi o koraljima, roba je stavljena pod nadzor, te je pregledom utvrđeno da se radi o tri koralja od kojih je jedan vrste Scleractinia iz Dodatka II CITES Konvencije, a za kojeg je potrebno dopuštenje zemlje izvoznice kao i uvozno dopuštenje.

O samom događaju obaviještena je Uprava za inspekcijske poslove zaštite prirode pri Ministarstvu kulture te je identifikacijom vrsta od strane inspektora zaštite prirode, potvrđeno da se radi o primjerku kamenog koralja iz reda Scleractinia koji je zaštićen Konvencijom o međunarodnoj trgovini zaštićenim vrstama te o dva primjerka iz reda gorgonija, a koji nisu zaštićeni. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 240., stavka 1., točka 3. Carinskog zakona.

Dana 23. svibnja 2012. g. na području mjesne nadležnosti Carinarnice Varaždin na Carinskoj ispostavi Dubrava Križovljanksa, carinski službenici spriječili su nezakonit unos tekstilne robe komercijalne naravi. Naime na ulaz u Republiku Hrvatsku pristiglo je teretno vozilo kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine, a koji je carinskim službenicima prijavio 30 paleta laminata, ukupne težine 22804 kg.
Prilikom pregleda vozila, carinski službenici su osim prijavljene robe, u kabini vozila iza sjedala vozača pronašli u 4 vreće robu komercijalnog karaktera i to razne odjevne predmete. Ukupno je pronađeno 347 komada odjevnih predmeta vrijednosti približno 70.000,00 kuna. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. stavka 1. točka 2. Carinskog zakona, a roba je privremeno oduzeta.



Pisane vijesti