Spriječen unos droga i otkriveni prekršaji zbog ne namjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/stdql2_11751.jpg

Dana 22. siječnja 2012. na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac na Carinskoj ispostavi Maljevac, carinski službenici spriječili su nezakonit unos 60 komada tableta Nomigran i 40 komada tableta Trazem od 5 mg, tableta koje sadrže aktivni tvar Bromazepam i Diazepam, a koje se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka od kojih se može dobiti opojna droga. Tablete su pronađene kod državljanke Bosne i Hercegovine koja je bila u svojstvu putnice u putničkom vozilu, a za koje nije posjedovala medicinsku dokumentaciju. Putnica je predana na daljnje postupanje policiji na PGP Maljevac.

Istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na Carinskoj ispostavi  Slavonski Brod Most, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, priječili su pokušaj nezakonitog unosa 90 komada tableta Apaurin od 5 miligrama, a koje sadrže aktivnu supstancu „Diazepam“ koja se nalazi na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se mogu dobiti opojne droge te tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu opojnih droga. Tablete su pronađene kod državljanina Republike Hrvatske u papirnatoj vrećici u hladnjaku u putničkom vozilu. Neprijavljivanjem i posjedovanjem predmetne robe, počinjen je prekršaj iz članka 24. stavka 1. i 3. Zakona o suzbijanju zlouporaba opojnih droga, kažnjiv po članku 59. stavka 1. točka 1. i 3. navedenog Zakona te je predmet proslijeđen na daljnje postupanje djelatnicima MUP-a, koji su protiv navedene osobe, pokrenuli redovni prekršajni postupak pred nadležnim Prekršajnim sudom u Slavonskom Brodu.

Također na Carinskoj ispostavi Stara Gradiška spriječen je pokušaj nezakonitog unosa 45  komada tableta BROMAZEPAM od 1,5 miligrama, a čija se aktivna supstanca „Bromazepam“ nalazi na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu opojnih droga. Carinski službenici tablete su pronašli u putnoj torbi državljanke Republike Srbije koja je bila putnica u putničkom vozilu, a koje nije prijavila prilikom ulaska te za njih nije posjedovala medicinsku dokumentaciju. Posjedovanjem predmetne robe počinjen je prekršaj iz članka 24. stavka 1. Zakona o suzbijanju zlouporaba opojnih droga te je predmet proslijeđen na daljnje postupanje djelatnicima MUP-a, koji su protiv navedene osobe, pokrenuli prekršajni postupak pred nadležnim Prekršajnim sudom.

Dana 23. siječnja 2012. na području Carinske ispostave Stara Gradiška pri izlazu iz Republike Hrvatske, u osobnom vozilu danskih registracijskih oznaka kod dva državljana Danske, detaljnim pregledom vozila od strane carinskih i policijskih službenika, pronađeno je 24 grama marihuane, 10 grama hašiša i 41 tableta raznih vrsta. Navedene narkotike i putnike preuzeli su djelatnici PGP Stara Gradiška.

Sukladno redovnom mjesečnom planu rada Carinarnice Zagreb, dana 22. i 23. siječnja 2012. godine carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe označenog plinskog ulja. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u šest osobnih i tri teretna vozila, hrvatskih registracijskih oznaka, kojima su upravljali državljani Republike Hrvatske, u uzetom uzorku goriva, utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom i crvenom bojom. Navedenim radnjama počinjeni su prekršaji iz članka 80. stavka 1. točka 51. i Zakona o trošarinama, što je kažnjivo po članku 80. stavka 1., 2. i 3. Zakona o trošarinama. Uz prijave o počinjenom prekršaju Odjelu za carinsko upravni postupak podneseni su zahtjevi za naplatu trošarine za sve prekršaje u ukupnom iznosu od 139.400,00 kuna.



Pisane vijesti