Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko državne granice kao i nelegalnog unosa zaštićene vrsta ptica

Slika /arhiva/Slike/Novosti/johsnx_8251.jpg
Dana 12. siječnja 2011. godine, carinski službenici CI Macelj Carinarnice Krapina, otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko državne granice u iznosu od 14.000,00 EUR i nelegalnog unosa zaštićenih vrsta ptica.

Na putnički ulaz CI Macelj pristiglo je putničko motorno vozilo nizozemskih registarskih oznaka kojim je upravljao državljanin Kraljevine Nizozemske. Na upit carinskih službenika ima li što za prijaviti, isti je odgovorio negativno, slijedom čega su carinski službenici pristupili pregledu vozila i robe.

Detaljnim pregledom vozila, pronađena je na zadnjem sjedištu vozila, u kavezu, neprijavljena zaštićena vrsta ptica – papiga vrste ŽAKO (lat. Psittacus Erithacus) koja se nalazi na Dodatku II Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja CITES i Prilogu II Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama, i čiji uvoz nije dopušten bez odgovarajućeg dopuštenja.

Budući da navedena osoba nije posjedovala potrebna dopuštenja za primjerak zaštićene vrste ptica o događaju su obaviještene Granična veterinarska inspekcija i inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture. Protiv stranke pokrenut je prekršajni postupak sukladno čl. 240. st. 1. točka 3. Carinskog zakona te je protiv nje pokrenut prekršajni postupak, a pticu je, sukladno zakonskim propisima privremeno oduzela inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture.

Kako je ujedno prilikom pregleda vozila, u osobnoj prtljazi pronađena neprijavljena gotovina u iznosu od 13.500,00 EUR-a, kao i 1.075,00 EUR-a u novčaniku vozača, protiv istog je pokrenut prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio gotovinu u iznosu od 10.000,00 EUR ili više carinskim službenicima. Navedeni je novac oduzet do okončanja postupka.


Pisane vijesti