Spriječen pokušaj nezakonitog iznosa vrste prstac (lat, litophaga litophaga) iz republike hrvtaske

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/tmzocj_7261.jpg
  • Slika
Dana 30. kolovoza 2010. godine pri provedbi mjera carinskog nadzora, na CI Luka Gruž Carinarnice Dubrovnik, carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog iznosa zaštićene vrste  prstac (lat. Litophaga litophaga) iz Republike Hrvatske.

Po dolasku autobusa talijanskih registarskih oznaka na izlazni kolni trak iz Republike Hrvatske carinski službenici započeli su sa standardnom procedurom pregleda autobusa i putničke prtljage. Prilikom pregleda pronađen je ispod zadnjeg sjedišta putni hladnjak u kojem se nalazilo ukupno 293 komada prstaca, zamotanih u tri plastične vrećice. Kao vlasnik robe prijavio se jedan od putnika u autobusu, talijanski državljanin. U skladu s  Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama životinja i biljaka (CITES konvencija) i Pravilnikom o prekograničnom prometu zaštićenim vrstama, za iznos primjeraka zaštićenih vrsta s Dodatka II Konvencije, odnosno Priloga II Pravilnika, na kojem se nalaze prstaci, potrebno je CITES dopuštenje koje izdaje zemlja izvoznica, u ovom slučaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Kako spomenuto dopuštenje talijanski državljanin nije posjedovao niti imao, obaviještena je Uprava za inspekcijske poslove zaštite prirode Ministarstva kulture čiji je inspektor na mjestu događaja sastavio zapisnik i odštetni zahtjev za prstace sukladno Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštičćenim životinjskim vrstama kojim je propisana odštetna cijena, odnosno 50 kuna po komadu u korist Republike Hrvatske. Sukladno članku 240., st.1, t.3. Carinskog zakona pokrenut je prekršajni postupak protiv počinitelja te izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna, dok su zaštićeni primjerci oduzeti.



Pisane vijesti