Spriječen pokušaj nelegalnog unosa prepariranih primjeraka zaštićenih vrsta ptica

Slika /arhiva/Slike/Novosti/ut523m_8171.jpg

Dana 8. siječnja 2011. godine carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanja krijumčarenja i istraga Carinarnice Dubrovnik pri provedbi redovnih mjera carinskog nadzora, na CI Karasovići spriječili su pokušaj nelegalnog unosa prepariranih zaštićenih primjeraka vrsta ptica.

Po dolasku osobnog vozila talijanskih registarskih oznaka na ulazni kolni trak, carinski je službenik upitao talijanskog državljana u svojstvu vozača ima li što za prijaviti carinskoj kontroli. Na upit carinskog službenika navedena je osoba niječno odgovorila te se potom pristupilo pregledu osobnog vozila i putničke prtljage u njemu. Pregledom su u prtljažnom dijelu osobnog vozila pronađeni preparirani primjerci vrste Škanjac mišar (lat. Buteo buteo) koji se nalazi na dodatku II. CITES konvencije kao i primjerak ptice Bukavac (lat. Botaurus stellaris) koja se nalazi na Popisu strogo zaštićenih zavičajnih svojti, odnosno na Prilogu VIII. Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

O događaju je obaviještena Inspekcija zaštite prirode koja je primjerak ptice determinirala i utvrdila da se radi o zaštićenim vrstama. Zbog pokušaja nezakonitog unosa primjerka bez odgovarajućih dopuštenja i suprotno uvjetima i načinu propisanim zakonskim odredbama, protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak sukladno čl. 240. st. 1. točka 3. Carinskog zakona.



Pisane vijesti