Spriječen pokušaj nelegalne prodaje robe kojom se povređuju prava intelektualnog vlasništva u iznosu od 516.790,00 kuna

Na području mjesne nadležnosti područnog carinskog ureda Rijeka, carinski službenici proveli su inspekcijski nadzor trgovačkog društva za kojeg se sumnja da povređuje prava intelektualnog vlasništva različitih vrsta roba u iznosu od 516.719,00 kn. 

Dana 10. rujna 2015. godine, na području mjesne nadležnosti PCU Rijeka, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice, Odjela za mobilne jedinice Rijeka, u suradnji sa carinskim službenicima Područnog carinskog ureda Rijeka, Carinskog ureda Pula - Pola, Službe za nadzor, proveli su inspekcijski nadzor kod trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, na ukupno dva prodajna mjesta u Puli i jednom prodajnom mjestu u Novigradu.

U sva tri nadzorom obuhvaćena objekta navedeno trgovačko društvo nudilo je na prodaju robu označenu sličnim ili istim zaštićenim žigom, bez suglasnosti nositelja prava u ukupnoj količini od 11.728 komada raznih predmeta, i to: lopte,  novčanici, kape, sunčane naočale, satovi, slušalice, majice, kratke hlače, ručnici, torbe, suknje i kupaće gaće raznih renomiranih marki (Ray Ban, Gucci, Monster, Obey, New Era, Diesel, Billabong, Louis Vuitton, Camp David, Fox, La Martina, Ice Watch i dr.), ukupne maloprodajne vrijednosti od 516.790,00 kuna, što je u suprotnosti s odredbom članka 7. Zakona o žigu.

Nadalje, za predmetnu robu je utvrđeno i da kontrolirana osoba nije posjedovala podatke o stanju robe u prodajnom objektu u vidu pisanih isprava za navedenu robu što je u suprotnosti s odredbom članka 16. Zakona o trgovini.

U skladu s navedenim, predmetna roba je privremeno oduzeta i smještena u prostorije Carinske uprave.

Pored navedenog, na prodajnom mjestu u Novigradu, nadzirano trgovačko društvo ni za ostalu robu koja se nalazila u prodajnom objektu nije predočilo potrebne isprave te je radi onemogućavanja daljnjeg nezakonitog postupanja, provedeno pečaćenje prodajnog objekta.



Pisane vijesti | Nadzor | Nadzor