Spriječen pokušaj krijumčarenja i nezakonitog unosa roba, unosa robe za koju postoji sumnja da povređuje pravo intelektualnog vlasništva te podnijeta prijava o počinjenom prekršaju zbog povrede odredbi konvencije o privremenom uvozu vozila

Slika /arhiva/Slike/Novosti/vocbvt_10201.jpg
Dana 20. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s djelatnicima MUP-a, pronašli su skrivene cigarete. Naime, provođenjem mjera carinskog nadzora, na državnoj cesti DC 213 kod mjesta Dalj, ovlašteni carinski službenici su u osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske pronašli skriveno u prtljažnom prostoru 1560 komada raznih vrsta cigareta, označenih s nadzornim markicama Republike Srbije. Zbog povrede članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak, a roba je privremeno oduzeta do okončanja postupka.

Također istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Luka Ploče, carinski službenici pronašli su u kontejneru robu za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualnog vlasništva i to: 36828 pari muških ljetnih natikača, 2469 koleta, koje oblikom podsjećaju na zaštićenu marku Crocks. Sva roba privremeno je oduzeta.
 
Dana 20. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na Carinsku ispostavu Bajakovo, pristigao je autobus makedonskih registracijskih oznaka. Na upit carinskog službenika, vozačima i putnicima, imaju li što za prijaviti isti su odgovorili da nemaju ništa. Detaljnim pregledom autobusa i prtljage putnika, carinski službenici pronašli su u putnoj torbi, kod jednog putnika, makedonskog državljanina, 60 komada kućišta za mobitele i 55 komada baterija za mobitele u ukupnoj vrijednosti od 3.400,00 kuna. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je istom izrečena novčana kazna u iznosu od 1.300,00 kuna, a predmetna roba je oduzeta.

Nadalje, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji s policijskim službenicima MUP-a, Mobilnom jedinicom prometne policije (Cobre), podnijeli su prijavu o počinjenom prekršaju zbog povrede Konvencije o privremenom uvozu vozila. Naime, provodeći mjere carinskog nadzora, carinski i policijski službenici, zatekli su hrvatskog državljanina, koji ima stalno prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako upravlja osobnim motornim vozilom rumunjskih registracijskih oznaka. Obzirom da navedena radnja nije u skladu s uvjetima koji su propisani međunarodnom Konvencijom o privremenom uvozu - Istambulska konvencija, protiv prekršitelja je podnesena prijava zbog počinjenja carinskog prekršaja iz članka 241. stavka 01. točka 11. Carinskog zakona, a za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu. Vozilo je privremeno oduzeto do okončanja postupka.

Također, na području mjesne nadležnosti iste carinarnice carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv hrvatskog državljanina, pokrenuli  su prekršajni postupak. Naime, isti je prevozio farmaceutske proizvode – lijekove, za koje nije posjedovao odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj:

Stanblot stanozolol 10cc                  2 kom
Tribulus fuel                                100 kom kapsula
L-carnitine luiquid forte 1500mg    7 kom
Tren pharmacy 200-200mg             2 kom
Prop pharmacy 100-100mg             2 kom
Testo pharmacy 250                        2 kom
Testosteron depo 250                    30 kom ampula
Kamagra sildenafil 100mg            27 kom tableta
kamagra oral jelly 100mg                1 kutija
Anavar oxandrolone 10 mg         100 kom tableta
Adipe xretard                                 20 kom kapsula

Prema nalazu Agencije za lijekove i medicinske proizvode, utvrđeno je da predmetni farmaceutski proizvodi nemaju odobrenje za stavljanje u promet u Republici Hrvatskoj i da prema djelatnoj tvari pripadaju u kategoriju lijekova, te se niti jedan ne bi smio naći u slobodnoj prodaji. Vrijednost navedene robe iznosi 5.834,80 kuna.
Dana 20. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb na Carinskoj ispostavi  Bregana, carinski službenici su spriječili pokušaj nezakonitog unosa robe i to: dodataka prehrani, odjeće i računala Acer Aspire 7750. U sva tri slučaja nezakonitim unosom navedenih roba počinjen je carinski prekršaj iz članak 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona, te su prekršiteljima, naplaćene tri mandatne kazne.



Pisane vijesti