Spriječen pokušaj krijumčarenja cigareta te neprijavljivanja sira, krzna, droga i medicinskih instrumenata

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/4gnuri_9271.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 18. ožujka 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski su službenici, pronašli skriveno 15600 komada cigareta. Detaljnim pregledom teretnog vozila bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Bugarske pronađeno je u gornjem ležaju kabine, instrumentu  ploče, ispod kabine kamiona i u otvoru za klimu ukupno 15600 komada cigareta. O svemu naprijed navedenom obaviješten je Županijski državni odvjetnik koji je donio odluku da se podnese kaznena prijava, a roba u vrijednosti od 7.800,00 kuna privremeno je oduzeta do okončanja kaznenog postupka.

Također, istoga dana na području mjesne nadležnosti iste carinarnice na Carinskoj ispostavi Županja – Most, u osobnom automobilu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, zajedničkom suradnjom carinskih i policijskih djelatnika, pronađeno je 42 komada žutih dražeja i 11 kapsula bijele boje, a nakon preliminarnog testiranja testom za droge dobivena je pozitivna reakcija na heroin. Od strane PP Županja podnesen je optužni prijedlog zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 241. stavak 1. i 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Na carinskom području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Metković dana 19. ožujka 2011. godine, vršeći mjere carinskog nadzora carinski službenik Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u teretnom je vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin, spriječio pokušaj neprijavljivanja 100 kg domaćeg svježeg sira. Protiv fizičke osobe podnijeta je prijava o počinjenom prekršaju po članku 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a predmetna roba privremeno je oduzeta.

Dana 20. ožujka 2011. godine na putnički ulaz Carinske ispostave Bajakovo Carinarnice Vukovar, pristiglo je kombi vozilo talijanskih registracijskih oznaka u kojem su se nalazili državljani Republike Italije. Na upit carinskog službenika Odjela za nadzor imaju li nešto za prijaviti, isti su prijavili lovačke pse i osobne stvari. Detaljnim pregledom putnih torbi među odjećom u vozilu je pronađeno i neprijavljeno vučije krzno. Dežurni inspektor zaštite prirode utvrdio je da se radi o derivatima zaštićene vrste "CANIS LUPUS" koja je zaštićena CITES konvencijom Pravilnika 1 i 2. Protiv prekršitelja pokrenut je carinski prekršaj zbog neprijavljivanja zaštićenih vrsta po članku 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona, te je izrečena i naplaćena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna. Uprava za inspekcijske poslove zaštite prirode naplatila je kaznu u iznosu od 7.000,00 kuna, a roba koja je predmet prekršaja oduzeta je u korist Republike Hrvatske.

Također istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Pula, na Carinskoj ispostavi Kaštel, carinski službenici otkrili su u osobnom vozilu talijanskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Italije, neprijavljenih 35 komada instrumenta za mjerenje šećera u krvi. Neprijavljivanjem robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona te je naplaćena mandatna kazna i obračunat carinski dug u iznosu od 2.824, 00 kuna, a roba je vraćena u inozemstvo.

 



Pisane vijesti