Spriječen pokušaj krijumčarenja cigareta, te neprijavljenog unosa dijagnostičkog aparata i ljepila za obuću

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/mvgokn_10301.jpg
  • Slika
Dana 30. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Split, na Carinskoj ispostavi Kamensko, carinski službenici u suradnji s policijskim službenicima otkrili su pokušaj neprijavljenog unosa  dijagnostičkog aparata i opreme za vozila u carinsko područje Republike Hrvatske. Naime, provođenjem mjera carinskog nadzora, u teretnom vozilu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike BiH, carinski i policijski službenici pronašli su u kabini vozila dijagnostički aparat te pripadajuću opremu za Mercedes vozila, u vrijednosti od 15.000,00 kuna. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je istome izrečena novčana kazna, a roba je privremeno oduzeta do okončanja postupka.

Nadalje, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinsku ispostavu Bregana, pristiglo je osobno vozilo, kojim je upravljao državljanin Republike Rumunjske. Na upit carinskog službenika Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, ima li što za prijaviti isti je odgovorio da nema ništa. Zbog sumnje da su u vozilu skrivene cigarete, izvršen je detaljan pregled vozila, te je skinuta obloga prednjih sjedala, gdje je pronađeno zalijepljeno ljepljivom trakom 49 kutija cigareta. U ventilacijskom otvoru pronađeno je 338 kutija cigareta, u oblogama blatobrana također je pronađeno 189 kutija cigareta, koje su bile omotane crnom plastičnom folijom. Uočeno je također da je spremnik vozila pregrađen. Skidanjem spremnika, izvađeno 380 kutija cigareta. Ispod podne obloge koja se nalazi podno prednjih sjedala, nađeno je još 7 kutija cigareta. Ukupno je pronađeno 19320 komada cigareta marke Fast, Pall Mall i Veceroy, s nadzornim markicam Republike Srbije, u vrijednosti od 19.320,00 kuna. Podnesena je kaznena prijava zbog povrede članka 298. stavak 1. Kaznenog zakona te je izdana potvrda o privremenom oduzimanju cigareta i vozila kojim je počinjeno kazneno djelo, budući da je spremnik vozila prepravljen za krijumčarenje.

Također, na istoj carinskoj ispostavi, carinski službenici, podnijeli su prijavu o počinjenom prekršaju zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, protiv bugarskog državljana. Naime, isti je teretnim vozilom bugarskih registarskih oznaka prevozio robu TIR karnetom. Carinski službenici su provodeći mjere carinskog nadzora otkrili neprijavljenu količinu od 6 paleta ljepila za obuću, težine 4780,50 kg, u vrijednosti od 10.049,25 EUR-a.



Pisane vijesti