Spriječen nezakoniti unos gotovine stranih valuta, zaštićenih gljiva i cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/mfmoep_11461.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 10. studenoga 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog unosa gotovine. Naime, prilikom kontrole putničkog ulaznog prometa na CI Macelj, kod državljanina Republike Austrije, carinski službenici pronašli su neprijavljenu gotovinu u iznosu od 23.000,00 eura i 3.200,00 USD. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 69. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju jer carinskim službenicima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavljena gotovina u iznosu od 10.000,00 eura ili više.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Rijeka na Carinskoj ispiostavi Rupa, dana 10. studenoga 2011. na putnički izlazni terminal pristiglo je osobno vozilo talijanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Italije. Prilikom detaljnog pregleda carinskih službenika koji je izvršen u suradnji s graničnom policijom, u spomenutom vozilu pronađeno je ukupno 6,9 kilograma zaštićenih gljiva vrste „Puzice“. Navedenom radnjom počinjen je carinski prekršaj iz članka 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona obzirom da je predmetna roba zaštićena prema Pravilniku o prekograničnom prometu zaštićenim vrstama.
Također istiga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar na Carinskoj ispostavi Bajakovo, carinski službenici spriječili su nezakonit unos ukupno 11.600 komada cigareta marke Malboro koje su se nalazile skrivene ispod madraca u kamper vozilu španjolskih registracijskih oznaka. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, naplaćena je i mandatna kazna u ukupnom iznosu od 6.000,00 kuna od dva državljanina Republike Španjolske za koje se utvrdilo da su vlasnici spomenute robe. Cigarete su oduzete u korist Republike Hrvatske. 

Također, dana 10. studenoga tekuće godine, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb podnijeli su prekršajnu prijavu zbog nenamjenske uporabe označenog plinskog ulja. Naime, u spremniku teretnog vozila hrvatskih registracijskih oznaka koje je u vlasništvu fizičke osobe s zagrebačkog područja, carinski službenici utvrdili su prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje u količini u kojoj ne smije biti u gorivu koje se koristi kao pogonskog gorivo. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 80. stavak 2. zakona o trošarinama za što je istim zakonom predviđena novčana kazna u iznosu od 20.000,00 do 500.000,00 kuna za fizičku osobu, obrtnika. Ujedno, Odjelu za carinsko upravni postupak podnesen je i zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 16.400,00 kuna.



Pisane vijesti