Spriječen nezakoniti prijenos gotovine te otkriveni prekršaji zbog ne namjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/g4o51t_10481.jpg

Dana 11. lipnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na Carinskoj ispostavi Macelj, carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine u iznosu od 13.500,00 Eura. Naime, prilikom kontrole putničkog izlaznog prometa na CI Macelj, kod državljanina Republike Hrvatske, pronađena je neprijavljena gotovina u iznosu od 13.500,00 Eura. Protiv istog je pokrenut prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju jer prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavio gotovinu u iznosu od 10.000,00 EUR ili više carinskim službenicima. Navedeni je novac privremeno oduzet do okončanja postupka.

Dana 11. lipnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na Carinskoj ispostavi Stara Gradiška, carinski službenici otkrili su pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine u iznosu od 20.130,00 Eura. Naime, prilikom kontrole putničkog izlaznog prometa na CI Stara Gradiška, kod državljanina Republike Hrvatske koji je upravljao vozilom francuskih registracijskih oznaka, pronađena je neprijavljena gotovina u iznosu od 20.130,00 eura koja se nalazila u putnoj torbi navedenoga. Protiv istog pokrenut je prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju jer prilikom izlaza iz Republike Hrvatske nije prijavio gotovinu u iznosu od 10.000,00 EUR ili više carinskim službenicima. Navedeni je novac privremeno oduzet do okončanja postupka.

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, CI Bajakovo dana 11. lipnja 2011. godine carinski službenici spriječili su nezakonit unos veće količine cigareta. Detaljnim pregledom osobnog vozila rumunjskih registracijskih oznaka kojim je upravljao rumunjski državljanin, carinski službenici uočili su da prikolica ima dvostruko dno. Carinski službenici odvijanjem vijaka na podu prikolice uočili su prostor u kojem se nalazilo ukupno 20.800 komada cigareta od toga 15.000 komada marke „Marlboro“ i 5.800 komada cigareta marke „Kent“. Podnesena je prijava o počinjenom prekršaju zbog pokušaja unošenja robe na skriven način na temelju članka 240. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona. Ujedno prekršitelju je izrečena novčana kazna u iznosu od 4.000,00 kuna, a cigarete koje su predmet prekršaja i prijevozno sredstvo oduzeti su u korist Republike Hrvatske.


Dana 11. lipnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb carinski službenici Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, podnijeli su dvije prekršajne prijave u dva slučaja protiv iste pravne osobe, na temelju Zakona o trošarinama. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u dva teretna vozila hrvatskih registracijskih oznaka utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za loženje i euro dizelskog goriva obojenog plavom bojom. Za nenamjensku uporabu plinskog ulja obojenog plavom bojom podnesena je prijava protiv počinitelja na temelju članka 80. stavak 1. točka 51. Zakona o trošarinama. Ujedno uz prijave o počinjenom prekršaju odjelu za carinsko upravni postupak Carinarnice Zagreb podneseni su i zahtjevi za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 70. 400,00 kuna.



Pisane vijesti