Spriječen nezakonit unos mobitela, iznos gotovine, neživih ptica i sadnica te su pokrenute prekršajne prijave zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

Slika /arhiva/Slike/Novosti/wky3pi_11681.jpg

Dana 06. siječnja 2012. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage spriječili su pokušaj neprijavljivanja 22 komada novih mobilnih uređaja marke Samsung u vrijednosti od 9.825,00 eura. Roba se nalazila u vozilu francuskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republiku Rumunjske. Neprijavljivanjem robe počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona te je protiv prekršitelja podnesena prijava o počinjenom prekršaju, a roba je privremeno oduzeta.
Također na području Carinarnice Krapina spriječen je i pokušaj neprijavljivanja iznosa gotovine iz Republike Hrvatske u iznosu od 11.000,00 eura koje državljanin Bosne i Hercegovine nije prijavio carinskim službenicima.
Ujedno istoga dana na području iste carinarnice, carinski službenici Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, podnijeli su četiri prekršajne prijave na temelju Zakona o trošarinama. Naime, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u tri teretna i jednom osobnom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka nalazom provedene analize utvrđeno je da se za pogon vozila koristi označeno plinsko ulje obojanog plavom i u jednom slučaju crvenom bojom. Za navedene radnje utvrđena je obveza naplate trošarine u ukupnom iznosu od 43.050,00 kuna.

Dana 06. siječnja 2012. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče na Carinskoj ispostavi Klek, carinski službenici spriječili su nezakonit prijenos 11 komada neživih ptica vrste „Šljik-Bena“ te jednu neživu pticu vrste „Jarebica“. Ptice su se nalazile u teretnom vozilu talijanskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Republike Albanije, a protiv kojeg je pokrenuta prijava na temelju članka 241. stavak 1. točka 2 Carinskog zakona dok su ptice su privremeno oduzete.

Također istoga dana na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek na Carinskoj ispostavi Duboševica, carinski službenici spriječili su nezakonit unos sadnica biljke Aronije. Naime na ulaz u Republiku Hrvatsku na CI Duboševica pristiglo je osobno vozilo austrijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin Bosne i Hercegovine. Prilikom detaljnog pregleda vozila carinski službenici pronašli su neprijavljeno 40 komada sadnica biljke Aronije. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona te je naplaćena mandatna kazna i carinski dug, a sadnice su vraćene u inozemstvo zbog neposjedovanja fito-certifikata.



Pisane vijesti