Spriječen nezakonit unos lamperije i motocikla, pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko državne granice te su pokrenuti prekršaji zbog nenamjenske uporabe označenih plinskih ulja

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/jcn10a_10281.jpg
  • Slika
  • Slika
Dana 26. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Krapina, na ulaznu traku Carinske ispostave Macelj, pristiglo je teretno vozilo slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Slovenije. Detaljnim pregledom vozila, carinski službenici pronašli su neprijavljenu robu i to: 4,40 m3 dasaka i 12,78 m3 lamperije u vrijednosti od 4.919,00 EUR. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je stranci izdana potvrda o oduzimanju robe.

Također, na istoj Carinskoj ispostavi, otkriven je pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko državne granice. Naime, prilikom kontrole putničkog izlaznog prometa na Carinskoj ispostavi Macelj, kod državljanina Republike Srbije, pronađena je neprijavljena gotovina u iznosu od 18.500,00 EUR. Protiv istog je pokrenut prekršajni postupak zbog počinjenja prekršaja iz članka 69. stavka 1. Zakona o deviznom poslovanju jer prilikom izlaza iz Republike Hrvatske nije prijavio gotovinu u iznosu od 10.000,00 EUR ili više carinskim službenicima. Navedeni je novac oduzet do okončanja postupka.

Nadalje, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Luka Ploče, detaljnim pregledom vozila, carinski službenici pronašli su neprijavljenu robu i to: panelnu ogradu upakiranu u PVC foliju u količini od 65,85 m2, nosive stupove u količini od 25 komada, visine 1230, u vrijednosti od 8.298,94 kuna. Zbog povrede članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona protiv počinitelja pokrenut je prekršajni postupak te je istom izdana potvrda o privremenom oduzimanju robe.
 
Dana 26. svibnja 2011. godine carinski službenici Carinske ispostave Slavonski Brod – Most, Carinarnice Slavonski Brod u suradnji s policijskim službenikom, otkrili su pokušaj nezakonitog izvoza motocikla iz carinskog područja Republike Hrvatske. Naime, na  putnički izlaz Carinske ispostave Slavonski Brod - Most, pristiglo je kombi vozilo, hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske. Detaljnim pregledom vozila, utvrđeno je da se u vozilu nalazi moped (skuter), na kojemu je bila registracijska oznaka koja ne pripada istom. Zbog pokušaja izvoza vozila s nepripadajućom registracijskom oznakom, pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju po članka 241. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom provođenja mjera carinskog nadzora, podnijeli su prekršajne prijave protiv pravne i odgovorne osobe, na temelju Zakona o trošarinama. Naime, provjerom namjenske uporabe pogonskog goriva u 1 teretnom vozilu i 3 radna stroja, utvrđena je prisutnost indikatora za označavanje plinskog ulja za grijanje i plinskog ulja obojanog plavom bojom. Podnesene su prijave o počinjenim prekršajima na temelju članka 80. stavak 1. točka 51., Zakona o trošarinama, što je kažnjivo po članku 80. stavak 2. i za što je Zakonom o trošarinama predviđena novčana kazna u iznosu od 20.000,00 do 500.000,00 kuna za fizičku osobu obrtnika, ako je prekršaj počinila u vezi s obavljanjem obrta. Uz prijavu o počinjenom prekršaju Odjelu za carinsko upravni postupak Carinarnice Zagreb podneseni su i zahtjevi za naplatu trošarine sukladno članku 76. stavak 2. Zakona o trošarinama u ukupnom iznosu od 66.000,00 kuna.



Pisane vijesti