Spriječen nezakonit unos gotovine i ukupno 83200 komada cigareta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/3ckgrg_11951.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 11. ožujka 2012. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Karlovac na Carinskoj ispostavi Maljevac, carinski službenici spriječili nezakonit prijenos gotovine. Naime, prilikom kontrole putničkog ulaznog prometa, kod državljanke Republike Slovenije, u osobnom vozilu slovenskih registracijskih oznaka, carinski službenici pronašli su neprijavljenu gotovinu u iznosu od 12.200,00 eura. Novac se nalazio u metalnom sefu u torbi za kozmetiku. Navedenom radnjom počinjen je prekršaj prema članku 40. Zakona o deviznom poslovanju, a u svezi članka 74. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, jer carinskim službenicima prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku nije prijavljena gotovina u iznosu od 10.000,00 eura ili više. Neprijavljeno sredstvo plaćanja privremeno je oduzeto u korist Republike Hrvatske.  

Na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, otkrili su u više navrata veće količine duhanskih proizvoda koji su na nezakonit način prokušani unijeti u Republiku Hrvatsku. Navedenim radnjama počinjeni su prekršaji na temelju članka 240. i 241. stavaka 1. i 2. Carinskog Zakona.  

U prvom slučaju kod državljanina Bosne i Hercegovine u kombi vozilu austrijskih registracijskih oznaka, carinski službenici otkrili su da se u rezervnom kotaču nalazi skriveno ukupno 4000 komada cigareta raznih marki. Za navedene cigarete uz obračunatu novčanu kaznu obračunata je i trošarina u iznosu od 5.756,10 kuna. 

U drugom slučaju prilikom pregleda vozila kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, carinski službenici uočili su da je na vozilu nadograđen prostor ispod podvozja koji je zatvoren limom i obojan. U tom nadograđenom dijelu vozila, carinski službenici pronašli su ukupno 24800 cigareta različitih marki te je još 1200 komada cigareta pronađeno unutar sjedišta vozila. Prilikom pretrage vozila, korištena su tehnička pomagala i službeni pas za detekciju duhanskih proizvoda. Za navedene cigarete izvršen je obračun i naplata trošarine u iznosu od 17.632,50 kuna, a iste su oduzete u korist Republike Hrvatske. 

Također, uz pomoć tehničkih pomagala i pomoć službenog psa za detekciju duhanskih proizvoda, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage pronašli su u putničkom vozilu austrijskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Hrvatske, ukupno 43000 komada cigareta marki Malboro i Memphis. Cigarete su bile skrivene u nadograđenom prostoru ispod podvozja vozila. Za navedene cigarete izvršen je obračun i naplata trošarine u iznosu od 71.007,60 kuna, a iste su oduzete u korist Republike Hrvatske.

U kamionu makedonskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Makedonije, carinski službenici su prilikom pregleda kabine pronašli 2600 komada cigareta marke West koje su oduzete u korist Republike Hrvatske te su obračunata trošarinska davanja u iznosu od 1.111,50 kuna. 

Na Carinskoj ispostavi Bajakovo, u tri odvojena slučaja i to kod dva državljanina Republike Srbije i državljanina Republike Turske, carinski službenici spriječili su nezakonit unos ukupno 7600 komada cigareta raznih marki ukupne vrijednosti od 7.810,00 kuna. Za navedenu robu naplaćena su trošarinska davanja u ukupnom iznosu od 7.218,90 kuna dok su cigarete oduzete u korist Republike Hrvatske.



Pisane vijesti