Spriječen nezakonit unos cigareta u vrijednosti od 51.500,00 kuna te unos tableta i kornjača

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/xn0mav_11171.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 23. rujna 2011. na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar, na CI Željeznički kolodvor Tovarnik u zajedničkoj akciji carinskih i policijski službenika spriječen je unos trošarinske robe u vrijednosti od 51.500,00 kuna. Naime, prilikom pregleda međunarodnog brzog vlaka u spavaćim kolima, pronađeno je skriveno, u oplati iznad hodnika krova, 77200 komada (3860 kutija) cigareta "Luky strike", nadzornih markica Republike Kosovo. Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela izbjegavanja mjera carinskog nadzora podnijeta je kaznena prijava protiv počinitelja, državljanina Republike Srbije, a cigarete su oduzete. Također istoga dana carinski službenici Carinarnice Slavonski Brod, CI Slavonski Brod – Most, spriječili su nezakonit unos 50 komada tableta "Bromazepam" od 6 mg, koje se nalaze na popisu opojnih droga. Tablete su se nalazile u plastičnoj vrećici na zadnjem sjedalu vozila, kojim je upravljao državljanin Republike Srbije, a za koje isti nije posjedovao medicinsku dokumentaciju te su oduzete. 
Carinski službenici Carinarnice Dubrovnik na Carinskoj ispostavi Pošta, tijekom pregleda pristiglih pošiljki utvrdili su da se u paketu, koji je pristigao iz Indije na ime hrvatskog državljanina, nalazi ukupno 60 Sildenafil tableta. Temeljem Zakona o lijekovima nije dozvoljeno primanje bilo kakvih lijekova putem pošte. Obzirom da se ujedno radi o robi za koju postoji i sumnja da krši određena prava intelektualnog vlasništva, pošiljka je zadržana do okončanja postupka.
Ujedno na području mjesne nadležnosti iste carinarnice na putnički izlaz CI Luka Gruž, pristiglo je putničko vozilo talijanskih registracijskih oznaka u kojem su carinski službenici kod državljanina Republike Italije pronašli pet kornjača čančara (testudo hermani). Budući da stranka nije posjedovala dokumentaciju za navedene kornjače, a iste se nalaze na popisu zaštićenih vrsta, konvencija CITES Dodatk II, zbog povrede članka 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona, protiv istog je pokrenut prekršajni postupak te je naplaćena kazna u iznosu od 4.000,00 kuna, a kornjače su oduzete. 



Pisane vijesti